Atunci când pui varză la murat te asiguri că ai toate ingredientele necesare pentru ca aceasta să iasă gustoasă și crocantă în același timp. Iată mai jos care este ingredientul pe care trebuie să îl adaugi în butoiul cu varză murată peste o săptămână de când ai pus totul în butoi.
Gospodinele recomandă ca atunci când alegem varza pentru murat să ținem cont să fie bine coaptă, albă și să aibă foile subțire. Căpățânile să fie îndesate, iar frunzele ferme și neafectate de insecte.
Se pregătește mai întâi saramura: 500 de grame de sare la fiecare 10 litri de apă. E foarte important să folosim sare grunjoasă. Pe fundul butoiului se pun câteva bucăți de lemn. Deasupra punem crenguțe de cimbru, piper pus în săculeț de tifon și mărar uscat. Se curăță apoi morcovii și rădăcinile de țelină, apoi se taie în felii rotunde. Rădăcinile de hrean se taie pe lungime. Se așază și ele în butoi.
Specialiștii îndeamnă ca în butoiul cu varză sa se adauge un ingredient special după o săptămână pentru a nu prinde floare. Ajută foarte mult ca varza să se păstreze crocantă și bună cât mai mult timp.
”La varza murată, păstrarea ei un timp mai îndelungat este posibilă dacă adăugăm din când în când câte o bucată de zahăr. Varza nu se acrește tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn”, spune bucătarul buzoian Cristi Dobre, potrivit exquis.ro.
De asemenea, se recomandă ca după aproximativ una-două săptămâni, când a început să se acrească bine, să dizolvăm în puțină zeamă din butoi un plic de conservant și să-l turnăm peste varză, ca să nu prindă floare.
Există bucătari care spun că varza se poate pune întreagă, dar cu cotorul scos. În butoi ea trebuie neapărat așezată cu cotorul în sus. De asemenea, există și sfaturi pentru ca varza să fie tăiată în sferturi și așezată astfel încât să nu rămână prea mult loc în butoi pe lângă ea.
Varza albă este o sursă foarte bună de vitamine: A, C și E, dar și de fibre, care asigură sănătatea celulelor. De asemenea, conține și vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9. Fibrele din varză sunt compuse, în mare parte, din celuloză și minerale: calciu, magneziu, fier, dar și iod, cupru, mangan sau sulf.