Piureul de cartofi este considerat unul dintre cele mai simple preparate culinare. Cu toate acestea, este foarte ușor să greșești atunci când îl prepari, dacă nu ții cont de câteva reguli. Care este ingredientul care face diferența atunci când vine vorba despre piure și cum obții un rezultat pufos și aerat.
Piureul este un preparat aparent simplu, pentru că se face repede, din ingrediente puține. Cartofii, sarea, laptele și untul sunt ingredientele necesare pentru a obține un piure, însă pentru ca rezultatul să fie perfect, trebuie să ții cont de câteva detalii.
Contează ce tip de cartofi alegi, dar și să respecți proporția ingredientelor. Cei mai potriviți cartofi pentru piure sunt cei albi. Aceștia fierb uniform și garantează un piure fin. O greșeală pe care o fac multe persoane atunci când gătesc piureul este că pun laptele și untul reci peste cartofi.
Pentru a face un piure cremos și pufos, este nevoie ca toate ingredientele să fie la aproximativ aceeași temperatură. Untul trebuie scos din frigider cu o jumătate de oră înainte, iar laptele trebuie să fie încălzit atunci când este pus peste cartofi. Dacă vrei să obții un piure ca la carte, pune laptele fierbinte peste cartofi, nu direct de la frigider.
Cea mai simplă rețetă de piure conține doar patru ingrediente. Gustul și textura piureului pot fi însă îmbunătățite, cu ajutorul unui ingredient special. Trucul care a pornit din bucătăria franțuzească presupune să adaugi o lingură de parmezan sau de brânză cremoasă la final în piure.
Ingrediente:
Se curăță cartofii, se spală, se taie în bucăți potrivite și se pun la fiert în apă cu sare. Când cartofii sunt fierți, se încălzește laptele. Se scurge apa de la cartofi și se zdrobesc aceștia cu o ustensilă specială. Se adaugă untul la temperatura camerei și laptele cald peste cartofi și se amestecă până când cartofii sunt complet pasați și ingredientele se omogenizează.
La final, se adaugă brânza. Aceasta poate fi parmezan, pecorino sau o brânză cu textură moale, precum brânza brie, gorgonzola sau camembert. Se lucrează repede, pentru ca piureul să nu se răcească atunci când adaugi brânza. Dacă piureul este rece, brânza nu se va mai topi și nu se va omogeniza bine cu cartofii.
Piureul de cartofi nu se face niciodată cu mixerul sau cu blenderul. Aceste ustensile de bucătărie fac ca amidonul din cartofi să devină elastic și piureul să capete o textură de gumă.