Finalul de toamnă este momentul ideal pentru a pune varza la murat. Gospodinele pun varză la butoi pentru iarnă, pentru a o folosi la sarmale sau pentru a o căli. Pentru ca zeama de la varza murată să se păstreze limpede și să nu facă floare, trebuie să adaugi în butoi un anumit ingredient, după ce ai preparat saramura.
Varza murată se numără printre pregătirile pe care le fac majoritatea gospodinelor pentru iarnă. Luna noiembrie este perioada în care se pune varza la murat, iar dacă vrei să te asiguri că va rezista bine până la primăvară, trebuie să ții cont de câteva reguli.
În primul rând, pentru ca varza să se păstreze bine, trebuie să respecți proporțiile atunci când prepari saramura. La fel ca la orice murături, se folosește sare grunjoasă, în niciun caz sare fină de bucătărie. Saramura se prepară adăugând 500 g sare grunjoasă la fiecare 10 litri de apă. Mai poți pune în butoi și crenguțe de mărar, precum și rădăcină de hrean, pentru o aromă deosebită.
Ingredientul care face însă diferența este zahărul. Acesta face ca zeama de la varza murată să rămână limpede și să nu facă floare. În plus, varza nu se va acri atât de tare și nu se va înmuia. Frunzele vor avea în continuare o textură crocantă, indiferent cât timp stau în butoi.
Înainte de orice, butoiul în care pui varză la murat trebuie să fie foarte bine spălat și dezinfectat. În cazul în care nu este perfect curat, varza poate să nu stea bine și să facă floare. Spală vasul în care vei pune verzele cu o soluție făcută din apă fiartă și bicarbonat de sodiu.
Alege verzele pe care le vei pune la murat. Ai grijă să fie sănătoase și să nu aibă porțiuni lovite. Unele gospodine scobesc cotorul sau îl crestează sub formă de cruce, pentru ca saramura să intre mai bine în varză. Pune verzele în butoi și adaugă peste ele saramura. Lichidul trebuie să acopere complet verzele. La final, adaugă în butoi o mână de zahăr.
Citește și: Ingredientul care e aur curat pentru varza murată. Nu va face niciodată floare și va rezista toată iarna
În anumite zone ale țării, se obișnuiește ca, la început, varza să fie pritocită. Acest obicei este specific mai ales zonei Olteniei și presupune să sufli aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun. Acest lucru se face din trei în trei zile, pentru a amesteca zeama.
Cu cât stă mai mult timp în butoi, cu atât varza poate deveni mai acră. Pentru a o împiedica să se acrească prea tare, pune în butoi câteva bucăți de lemn de mesteacăn. Atunci când folosești varză murată la sarmale sau la altă mâncare, este indicat să o guști, pentru a te asigura că nu este prea acră sau prea sărată. La nevoie, varza poate fi lăsată o jumătate de oră în apă rece înainte de a fi folosită.