Ingredientul secret pe care îl pun doar gospodinele istețe în musaca. Originea rețetei de musca este destul de controversată. Se crede că acest preparat a fost inventat de arabi. Ei o gătesc cu roșii și vinete și o consumă rece, ca aperitiv. Pe de altă parte, și turcii au rețeta lor de musca. În varianta turcească, aceasta nu se prepară în straturi, ci este un fel de ghiveci de legume cu carne tocată.
De asemena, și grecii au rețetă proprie de musca. La ei se prepară în straturi de cartofi sau vinete alternate cu carne tocată. Însă indiferent de originea acestui preparat, la cât de popular a devenit și pe meleagurile noastre, am putea spune că este deja un preparat tradițional românesc. Iată ce ingredinte speciale folosesc gospodinele cu experiență pentru ca această rețetă să iasă extrem de gustoasă.
Musacaua este un preparat ce se poate face în diferite moduri. În rețete poți folosi diferite tipuri de carne, de la cea de miel, la porc, vită și chiar pasăre. De asemenea, straturile de cartofi care se folosesc la rețetele tradinționale, pot fi înlocuite cu straturi de vinete, dovlecei sau roșii.
Mai jos îți vom prezenta una dintre cele mai simple rețete de mousaca. Dar mai întâi să vedem de ce ingrediente avem nevoie pentru această rețetă.
După ce ai spălat cartofii, pune-i la fiert într-o oală cu apă și un praf de sare. Cât timp îi lași la fiert, prepară compoziția. Se încinge uleiul într-o tigaie wok sau într-o cratiță, apoi se adaugă ceapa tăiată julienne, usturoiul, ardeiul și țelina tăiate cubulețe sau bastonașe subțiri. Călește legumele la foc mare timp de 2 minute.
Se reduce focul și se adaugă 50 de ml de apă încălzită pe aragaz. Folosim acest procedeu pentru prepara rețeta prin înăbușire și nu prin prăjire. Astfel, prepartul va fi mai sănătos și mai ușor digerabil.
După ce s-au înmuiat legumele, adaugă carnea tocată și lasă să se pătrundă. Toarnă vinul și adaugă pătrunjelul tocat mărunt, frunzulițele de cimbru culese de pe crenguță, sarea și piperul după gust. Se lasă pe foc încă 10-15 minute, după care se lasă compoziția la răcit.
După ce s-au răcit, taie cartofii felii. Unge un vas termorezistent cu ulei și presară apoi pesmet. Următorul pas este așezarea în straturi a ingredeientelor. Pune alternativ câte un strat de cartofi tăiați rondele și unul de compoziție de carne. Ai grijă ca totul să fie uniform. La final, încheie cu un strat de cartofi peste care vei turna un dressing din ouă bătute cu iaurt și cașcaval ras.
Se pune totul la cuptorul încins la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute. Muscaua este gata atunci când este rumenă pe deasupra.
Poftă bună!