Clătitele, cunoscute sub numele de ”crepes” în Franța, reprezintă o delicatesă îndrăgită în întreaga lume. Deși rețeta de bază a aluatului de clătite pare simplă, francezii au un secret bine păstrat care conferă acestui desert un gust unic și o aromă inconfundabilă. Iată un truc simplu cu ajutorul căruia îți vei uimi întreaga familie data viitoare când vei face clătite.
Clătitele au fost create de francezi și au devenit în scurt timp o delicatesă apreciată în întreaga lume. În prezent, există numeroase rețete de clătite, dar la bază este un preparat făcut din doar câteva ingrediente: ouă, lapte, făină, la care mai pot fi adăugate și altele, în funcție de gust și preferințe.
Deși este un desert simplu, care poate fi făcut de oricine, inclusiv de începători, de multe ori rezultatul nu este tocmai cel aștepatat. Nu toată lumea reușește să obțină acele clătite pufoase și fragede, care ne amintesc de gustul dulce al copilăriei.
Există însă mici secrete, păstrate bine, pentru ca acestea să iasă super delicioase. Unul dintre trucurile francezilor pentru clătite foarte gustoase este adăugarea unei mici cantități de unt topit în compoziție.
Un alt truc constă în folosirea esenței de migdale. Aceasta le va da clătitelor un gust deosebit și o aromă specială.
De asemenea, francezii nu pun nici zahăr în aluat. Astfel, le pot servi și cu umpluturi sărate, nu doar ca sdesert.
Citește și: Ce poți să pui în clătite în loc de apă minerală. Rezultatul te va cuceri pe loc, vor fi un adevărat deliciu
Dacă te-ai hotărât să îți răsfeți papilele gustative cu acest desert minunt, iată o rețetă simplă de clătite pe care o poți prepara imediat. Ai nevoie de următoarele ingrediente:
Din cantitățile de ingrediente de mai sus vor ieși aproximativ 12 clătite. Pentru mai multe clătite, poți dubla cantitatea de ingrediente.
Primul pas este să cerni făina. Apoi, peste ea, pune ouăle întregi, praful de sare și o treime din lapte. Nu uita că laptele trebuie să fie neapărat rece și cât mai gras.
Amestecă aceste ingrediente și pune și untul topit, pe care în prealabil l-ați răcit puțin. Ulterior, toarnă restul de lapte, puțin câte puțin, în timp ce amesteci. Este important să nu treci peste această etapă, pentru că altfel aluatul va avea cocoloașe.
Următorul pas, după ce ai terminat de adăugat tot laptele, este să pui esența de migdale. Lasă apoi aluatul în frigider timp de aproximativ 30 de minute. În acest fel se va îngroșa.
Înainte de a începe să torni compoziția în tigaie, asigură-te că aceasta este foarte bine încinsă. Apoi toarnă un strop de ulei și împrăștie-l în toată tigaia.
Toarnă câte un polonic de compoziție și distribui-o pe toată suprafața tigăii. Recomandare: Nu pleca de lângă aragaz! Clătia se face imediat, iar dacă te îndepărtezi de aragaz fie și pentru scurt timp, ai toate șansele să o găsești arsă.
Când observi că pe partea inferioară a clătitei (cea de pe tigaie) se formează pete maronii, atunci este momentul să o întorci. Procedează la fel și pe partea cealaltă. Repetă procesul până când termini toată compoziția.
La final, poți servi clătitele cu gem, dulceață, cremă de ciocolată sau ca atare. Poți încerca ce combinație dorești.
Poftă bună!