Ingredientul secret pe care îl puneau bunicile în dulceața de căpșuni. Așa va ieși mult mai aromată, exact ca în copilărie

Ingredientul secret pe care îl puneau bunicile în dulceața de căpșuni. Așa va ieși mult mai aromată, exact ca în copilărie

Dulceața de căpșuni este un desert delicios care se pregătește în special la începutul verii, când căpșunile sunt în plin sezon. Chiar dacă ai preparat acest deliciu de mai multe ori, este întotdeauna o idee bună să îmbunătățești rețeta în fiecare an. Și există un secret al gospodinelor iscusite care le ajută să ofere o aromă specială dulceții de căpșuni și să o păstreze proaspătă pentru o perioadă mai îndelungată. Rețetele de dulceață diferă de la o persoană la altă, fiecare gospodină are propriul ei mod de-a o pregăti, însă bunica avea un ingredient secret care făcea dulceața să pară o gustare irezistibilă.

Care este ingredientul secret pentru dulceața de căpșuni folosit de bunica

Dulceața de căpșuni reușește să reproducă în întregime parfumul acestor fructe deosebite și este o modalitate ideală de păstrare a gustului lor delicios pentru perioada iernii.

Diferența principală între dulceață și gem constă în consistență: în dulceață, fructele sunt relativ întregi sau tăiate în bucăți mai mari, în timp ce gemul are o textură uniformă și fină. De asemenea, cantitatea de zahăr folosită poate varia, dulceața fiind în general mult mai dulce decât gemul.

Bunicile noastre aveau un secret când venea vorba de pregătirea ei și anume adăugarea a aproximativ 50 de ml de zeamă de lămâie la fiecare kilogram de fructe. Acest truc ajută la prelungirea duratei de păstrare a dulceții, deoarece lămâia acționează că un conservant natural, iar zeama de lămâie are proprietăți antibacteriene și antioxidante, care ajută la menținerea prospețimii  dar și la prevenirea fermentării dulceții.

Vezi și: Când poți să mănânci desert fără să te îngrași. Un celebru nutriționist spune clar când nu e recomandat să consumăm dulciuri

Ingrediente:

1 kilogram de căpșuni,

1 kilogram de zahăr,

zeama de la o jumătate de lămâie.

Citește și: Cu ce poți să înlocuiești zahărul în dulceață. Alternative simple de mare ajutor

Cum prepari dulceață de căpșuni la fel ca bunica

Spălați căpșunile sub jet de apă rece pentru a le curăța de impurități și pesticide, asigurați-vă că nu le zdrobiți. Apoi rupeți codițele căpșunilor și lăsați fructele să rămână întregi. Așezați căpșunile într-un vas suficient de mare și turnați zahărul peste ele. Asigurați-vă că zahărul este distribuit uniform peste fructe.

Acoperiți vasul cu căpșuni și zahăr și lăsați-l să stea peste noapte în frigider. Acest timp de repaus va permite căpșunilor să-și lase zeama și să-și formeze un sirop delicios. A doua zi, puneți căpșunile împreună cu siropul într-o oală și fierbeți compoziția la foc mic. Asigurați-vă că folosiți o oală suficient de mare pentru a preveni vărsarea siropului în timpul fierberii.

Îndepărtați spuma care se formează deasupra oalei cu ajutorul unei lingurițe, deoarece este formată din impurități și trebuie îndepărtată pentru a obține o dulceață curată și clară. În timpul fierberii, asigurați-vă că amestecați din când în când pentru a evita arderea și lipirea căpșunilor de fundul oalei. Lăsați căpșunile să fiarbă la foc mic până când siropul scade la jumătate din volumul inițial.

Când dulceața a ajuns la jumătatea cantității inițiale și căpșunile sunt moi și fragede, adăugați zeamă de lămâie pentru a intensifica gustul dar și pentru a ajuta la conservarea dulceții. Amestecați bine și opriți focul. Înainte de a umple borcanele, spălați-le bine și sterilizați-le fie prin fierbere în apă timp de câteva minute, fie prin scufundarea lor în apă clocotită pentru câteva secunde.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.5 56 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *