Multe persoane preferă să meargă la restaurant pentru a savura o porție de creveți, fără să știe că îi pot prefara, la fel de bine, și acasă. Vei descoperi mai jos secretul pentru o rețetă de creveți cu un gust deosebit.
Se pot găsi în comerț creveți proaspeți, pe care să îi cureți acasă. Pentru a te asigura că îi cumperi pe cei mai buni ideal ar fi să îi miroși. Sunt perisabili și se strică în maximum 24 de ore dacă nu sunt congelați. Cei care sunt stricați încep să miroasă a amoniac. Dacă simți un miros neplăcut înseamnă că sunt la raftul special de cel puțin 2-3 zile și ar fi bine să îi eviți. Cea mai bună alegere o reprezintă creveții deja curățați și congelați sau parțial fierți.
Lasă creveții la dezghețat în apă rece, în frigider. Nu se pun niciodată în apă caldă sau fierbinte deoarece devin gumați. În cel mult 20-30 de minute aceștia se vor decongela. Nu este recomandat să îi gătești parțial decongelați.
În general, se gătesc creveții deja curățați. Poți cumpăra însă și creveți care mai au cochilia atașată, iar intestinele se văd ca niște firișoare negre subțiri. Acestea trebuie tăiate și curățate cu grijă sub jet de apă rece. Dacă îți dorești să pregătești creveți la grătar sau la cuptor poți lăsa cochilia atașată deoarece așa îi vei consuma mai ușor. Dacă folosești creveții în diverse preparate cu sosuri, orez sau paste, este indicat să îndepărtezi cochilia.
Vezi și – Cum se curăță ușor și rapid creveții. Metoda de mare ajutor
După ce ai spălat bine creveții, înfige bețele de frigărui și lasă-i la foc moderat, câteva minute pe fiecare parte. Creveții se întorc de mai multe ori, pentru că se ard ușor și devin cauciucați. Carnea trebuie să rămână moale și să se rumenească frumos la exterior. La final se stropesc cu lămâie, ulei de măsline, cimbru, piper, în funcție de preferințe.
După ce i-ai curățat bine, pune crevenții într-o tavă cu tot felul de condimente și ierburi aromatice. Adaugă ulei, zeamă de lămâie, puțină apă, sos de roșii sau legume suculente, potrivit libertateapentrufemei.ro.
Prepararea la tigaie este cea mai rapidă modalitate de a pregăti creveți gustoși. Fie că sunt decorticați sau nu, creveții se pun în tigaia încinsă, în care a fost pus înainte unt, ulei și câteva felii de usturoi. Se călesc la foc iute pentru câteva minute, timp în care se adaugă zeamă de lămâie sau portocale, dar și verdețuri tocate și piper.