Ceapa călită este un ingredient pe care îl putem adăuga la o mutitudine de rețete. Să călești ceapa nu este deloc un lucru complicat, chiar dacă ești doar un novice în bucătărie. Totuși, există un secret pe care foarte puține gospodine îl cunosc: contează foarte mult modul în care prăjești ceapa. De acest lucru depinde gustul final al mâncării pe care vrei să o gătești. Iată ingredientul-minune pe care să îl adaugi în tigaie, când călești ceapa.
În primul rând, trebuie să cunoaștem cât timp se călește ceapa. De aceea, cel mai important lucru atunci când călești ceapa este culoarea sa. Ea se prăjește până când devine aurie sau brună. Dacă o lași pe foc chiar și 2 minute în plus, aceasta își va pierde din opacitate și își va schimba foarte mult gustul.
Citește și: Cum se face dulceața de ceapă. Ingredientul surpriză pe care îl adaugă marii bucătari ca să fie mai bună
Dacă ți se pare că ceapa din preparatul în care ai adăugat-o are o textură ofilită, acest lucru se întâmplă din cauza faptului că ai prăjit-o prea mult. Tocmai pentru a evita astfel de situații, este important să știm când trebuie îndepărtată de pe flacără tigaia în care se prăjește ceapa.
Îți dai seama că ceapa este caramelizată atunci când observi că începe să prindă culoare și are o aromă dulce, ușor caramelizată. Pentru a evita să se ardă, este recomandat să adăugăm în tigaie un ingredient-surpriză: puțin bicarbonat de sodiu.
În acest fel, ceapa se va caramaliza ușor, iar pe fundul cratiței se va forma o glazură rumenită. Pentru ca aceasta să nu influențeze gustul cepei mai mult decât este nevoie, la final, se stropește compoziția cu puțină apă.
Mai jos ai câțiva pași pe care, dacă îi urmezi, vei reuși să prăjești ceapa la fel de simplu și rapid precum bucătarii profesioniști.
Ingrediente:
Ustensile:
Pune tigaia pe foc și las-o la flacără mică, până se încălzește. Asigură-te că ai ales o tigaie potrivită pentru a prăji ceapa, suficient de mare încât să o poți manipula.
Adaugă uleiul sau grăsimea pentru prjirea cepei. Pune ceapa în tigaie și presară peste ea un vârf de cuțit de sare. Amestecă întreaga compoziție.
Setează flacăra aragazului la intensitate medie și amestecă în continuare cu lingura de lemn compoziția. Astfel, sarea și căldura vor reuși să extragă umiditatea din ceapă. Vei ști că acest lucru s-a întâmplat, atunci când bucățelele de ceapă încep să strălucească.
Adaugă bicarbonat de sodiu în compiziție (aproximativ jumătate de lingură de bicarbonat de sodiu la un kilogram de ceapă tocată). Continuă să amesteci compoziția pentru a ajuta umiditatea să se elibereze și pentru a nu se prăji brusc.
Astfel, bicarbonatul de sodiu va ajuta ceapa să se călească atât cât trebuie, fără să se ardă.