Șnițelele se numără printre preparatele culinare preferate atât de adulți, cât și de copii. Indiferent că le faci din carne de pui, vită sau porc, acestea trebuie să fie crocante la exterior și fragede la interior. Care este ingredientul secret pentru cele mai bune șnițele și cum pregătești carnea înainte de a o da prin pesmet.
Fiecare bucătar consacrat are o serie de trucuri atunci când vine vorba de gătit. Până și cele mai banale preparate pot fi duse la rang de artă, dacă ții cont de câteva reguli. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit secretul lui pentru cele mai bune șnițele. Totul pornește de la pregătirea cărnii. Aceasta trebuie să fie asezonată corespunzător, însă este un anumit ingredient care îi dă savoare și o face să fie fragedă.
Potrivit rețetei propuse de bucătarul de la „Chefi la cuțite”, carnea se feliază și se pune într-un bol cu unt topit, smântână pentru gătit și condimente. Untul este ingredientul-cheie care dă savoare cărnii. Se asezonează cu sare, piper și ierburi aromatice și se lasă în bol cel puțin o jumătate de oră.
Șnițelele perfecte au o crustă crocantă și delicioasă. Pentru a o obține, majoritatea bucătarilor dau carnea prin pesmet. Chef Cătălin Scărlătescu recomandă să amesteci pesmetul cu fulgi de porumb zdrobiți, pentru a obține crusta ideală. Celebrul bucătar a inventat această rețetă în urmă cu aproape 20 de ani. De atunci doar așa prepară șnițelele și a povestit, la un moment dat, cum a ajuns la această rețetă.
„În 2003 înnebunise lumea cu crochete de pui. La un moment dat, un client a cerut să fac ceva la gujoanele de pui, să fie mai altfel. M-am întors nervos în bucătărie, am luat o pungă de fulgi de porumb care era pe acolo şi am dat cu ea de perete şi de masă. Am auzit cum s-au zdrobit alea şi mi-a venit ideea să le dau prin crocantul obţinut. Aşa mi-a venit ideea. Dacă brevetam ideea atunci, eram milionar azi!”, a povestit Cătălin Scărlătescu.
Ingrediente:
Citește și: Șnițel parizian de pui cu dressing de iaurt cu usturoi. Trucuri ca sa iasă crocant și delicios
Mod de preparare:
Se taie file pieptul de pui sau pulpa și se asezonează cu sare, piper și ierburi aromatice. Puteți folosi cimbru, oregano, busuioc, rozmarin etc. Într-un bol, se amestecă unt topit cu puțină smântână de gătit și muștar. Bucățile de carne de pui asezonate se trec prin amestecul de unt, muștar și smântână. Separat, se amestecă pesmet cu fulgi de porumb zdrobiți. Pentru o crustă mai fină, se pune mai mult pesmet. Pentru o crustă crocantă, se folosesc doar fulgi de porumb.
Bucățile de carne de pui se dau prin amestecul de fulgi de porumb și pesmet, astfel încât să fie acoperite uniform, pe fiecare parte. Se pune o tigaie cu ulei pe foc, iar când acesta este încins, se prăjesc șnițelele pe fiecare parte, la foc mediu, până când se rumenesc frumos. Se scot pe hârtie de bucătărie, pentru a absorbi excesul se ulei, iar după ce s-au răcit puțin, pot fi servite.