Salata de vinete este gustarea perfectă în zilele toride de vară, când apetitul pentru alimente bogate caloric este scăzut datorită sau din cauza căldurii. Însă pentru un preparat gustos este nevoie să fii atent la anumite detalii. Ingredientele folosite conteză foarte mult, iar ordinea în care sunt adăugate acestea este, de asemenea, un lucru extrem de important. În rândurile de mai jos îți vom dezvălui cea mai gustoasă rețetă de salată de vinete și secretul care stă în spatele ei.
La noi în ţară, vinetele sunt foarte apreciate în arta culinară, fiind bogate în vitamine și minerale, având și o valoare energetică ridicată. Pentru a ne bucura de gustul lor unic, trebuie însă să știm în primul rând cum să alegem aceste legume. Iată la ce trebuie să fii atent pentru a le alege pe cele perfecte: codița trebuie să fie verde, corpul vientei să fie negru și lucios, iar la atingere trebuie să fie pufoasă.
După ce am ales vinetele, trecem la prepararea salatei. Ingredientele de care avem nevoie sunt:
Ingredientele de mai sus sunt ideale pentru o gustare servită de patru persoane.
Primul pas este coacerea vinetelor. Ele pot fi coapte atât la cuptor, caz în care gustul nu vor mai fi atât de aromate, cât și pe o plită încinsă sau pe grătar – metoda ideală pentru un gust ca în copilărie.
Coaja vinetelor trebuie înțepată cu o furculiță pentru ca aburii să poată intra înăuntru, iar lichidul să se scurgă. În caz contrar, vinetele pot exploda în timpul coacerii.
Vinetele se lasă la copt pe toate părțile până când coaja lor se carbonizează, iar miezul devine moale. După ce sunt coapte, vinetele se scot de pe plită și se așează pe un vas. Se va pune puțină sare, iar apoi vor fi acoperite cu un capac.
Vinetele trebuie lăsate până când se răcesc complet, iar lichidul amărui se scurge din ele. Apoi trecem la îndepărtarea cojii astfel încât să nu mai existe deloc arsură pe ele. Atenție la ustensilele pe care le vei folosi pentru curățare. Evită-le pe cele de metal și folosește-le doar pe cele din lemn, plastic sau ceramică pentru a nu oxida legumele.
Pentru o salată de vinete naturală, este suficient ca după ce le tocați să turnați puțin ulei. Amestecul se va freca cu o lingură de lemn într-un singur sens. După ce s-a încorporat uleiul, se adaugă ceapă tocată fin, sare și zeamă de lămâie.
Pentru salata de vinete cu maioneză, peste vinetele tocate se adaugă ceapa și trei linguri cu vârf de maioneză. Se amestecă foarte bine, iar la final se adaugă sarea și zeama de lămâie.
Poftă bună!