Copilăria este plină de amintiri dulci și de momente speciale care ne rămân întipărite în inimă pentru totdeauna. Printre aceste amintiri, un loc special îl ocupă aroma și gustul gogoșilor pe care bunicile noastre le pregăteau cu multă grijă și dragoste. Iată care este secretul unor gogoși pufoase și delicioase, ca cele făcute de bunica.
Probabil că și tu ai încercat măcar o dată să faci gogoși ca ale bunicii, iar la final rezultatul nu a fost cel pe care îl știai din copilărie. Există însă un truc de care trebuie să ții cont pentru a te putea bucura de gustul copilăriei atunci când faci gogoși.
Unul dintre secretele bunicilor constă în adăugarea de iaurt sau chefir în compoziție. Sunt două ingrediente extrem de importante care fac desertul pufost și aerat. Aceste lactate fermentate adaugă un nivel suplimentar de complexitate și savoare gogoșilor, transformându-le în adevărate delicii.
Conținutul lor ridicat de apă face ca aluatul să fie umed, ceea ce va împiedica uscarea excesivă a gogoșilor în timpul procesului de gătire. În plus, va face ca desertul să aibă o textură moale și pufoasă.
De asemenea, gustul ușor acru al acestor ingrediente împreună cu zahărul și aromele celorlalte ingrediente, formează o rețetă absolut delicioasă de gogoși.
Ingrediente:
Mod de peparare
Se cerne făina într-un vas încăpător. Încălzește puțin laptele și pune câteva linguri de lapte călduț într-un alt bol împreună cu drojdia, o lingură de zahăr și una de făină. Restul de lapte se amestecă cu gălbenușurile și zahărul vanilat. După ce a crescut, maiaua se pune peste făină împreună cu celelalte ingrediente.
Frământă un aluat, mai întâi cu lingura, apoi cu mâna, până când devine suplu și nu se mai lipește de mâini. Ulterior, vasul se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit preț de 30-40 de minute. După ce a crescut, întinde aluatul pe blatul de lucru pudrat cu făină. Întinde foaia astfel încât să fie de aproximativ jumătate de centimetru grosime și taie gogoșile după forma și dimensiunea dorită.
După ce ai tăiat aluatul, acoperă-l cu un prosop curat și mai lasă-l la dospit încă 20-30 de minute. Astfel gogoșile vor crește.
Încinge uleiul într-un recipient mai mare și așează gogoșile în el. Lasă-le a prăjit până când acestea devin aurii. Ele se vor întoarce singure de pe o parte pe celaltă când sunt rumenite. Scoate gogoșile pe hârtie de bucătărie pentru a elimina excesul de ulei. Le poți pudra cu zahăr după ce s-au răcit sau le poți umple cu gem, dulceață sau ciocolată.