Insula superbă din România pe care Ceaușescu a aruncat-o în aer. Era mult mai frumoasă decât Grecia

Locația din România care concura cu Grecia
Insula superbă din România pe care Ceaușescu a aruncat-o în aer. Era mult mai frumoasă decât Grecia

O insulă din România, la fel de frumoasă ca cele din Grecia, a fost distrusă de fostul președinte al țării, Nicolae Ceaușescu. Românii ar fi ales această insulă, nemaifiind nevoiți să plece în străinătate pentru relaxare, însă dictatorul a decis să o inunde.

Insula de pe Dunăre pe care Ceaușescu a inundat-o

Aproape de Orșova, exista pe vremuri o insulă de o frumusețe rară, ce semăna izbitor cu o insulă grecească din zilele noastre. Aceasta oferea peisaje superbe, până în 1970, iar legenda spune că teritoriul ar fi fost cucerit chiar de către Hercule. După ce la învins pe Geryon, sultanul Kaleh s-a izolat pe insulă cu soția lui, Ada. Aceasta nu a rezistat să fie înconjurată de singurătate, astfel că s-a sinucis, aruncându-se în Dunăre.

Insula Ada Kaleh ar fi putut deveni una dintre cele mai atrăgătoare destinații turistice, iar românii nu ar mai fi ales Turcia sau Grecia pentru vacanțe. În 1970, Ceaușescu a ordonat construirea hidrocentralei Porțile de Fier I. Consecința construirii acesteia era inundarea localităților de pe malul Dunării, iar locuitorii să se mute peste noapte în alte locuri.

Localizată la 3 kilometri de Orșova, insula Ada Kaleh se întindea pe 1,7 kilometri, avea o lățime de 500 de metri și era acoperită de nisip și pietriș. În zonă trăiau aproximativ 600 de turci, negustori de profesie ce vindeau diverse delicatese turcești, ulei de trandafir, tutun, parfum sau bijuterii. Tot din ordinul dictatorului, aceștia au primit pașapoarte și s-au întors în Turcia, însă unii au ales să rămână în România, sperând să se întoarcă, cândva, în locul de baștină.

Prima menționare a insulei românești a fost făcută de cavalerii teutoni, în 1430. Pe atunci, teritoriul se numea Saan și avea doar 200 de locuitori. În epoca modernă i s-a stabilit denumirea de Ada Kaleh sau ”cetatea de pe insulă”. Din 1878, locul a fost dominat de turci, deși până în 1920 a fost sub administrare austro-ungară. Printre personalitățile vremii care au vizitat insula Ada Kaleh s-a numărat Regele Ferdinand, Regele Carol al II-lea sau Nicolae Iorga. Chiar și familia regală britanică ar fi fost acolo. În pozele existente cu insula se pot observa ziduri groase ale fortificațiilor, turnuri de veghe, poduri suspendate și porți masive.

„Am fotografiile. […] Altceva n-am de la Ada-Kaleh. Nu mai am altceva, nu mai am! Tabloul de la mamea mea, și fotografii… Ada-Kaleh-ul o să-l visez când am să mor! Ăsta a fost Ada-Kaleh-ul nostru! S-a dus, s-a înecat, nu mai este nimic! Când pleci spre Orșova, numai un stâlp de lumină se vede. Cum să spun? Cum e ăsta de-afară de la noi, la lumină, la stradă. Așa un stâlp este! Au lăsat stâlpu’ ăla ca să se vadă unde a fost Ada-Kaleh-ul”, a spus un locuitor, potrivit Historia.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
7.4 51 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *