Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai exigenți chefi din România, iar acest lucru se poate vedea și la televizor. Celebrul bucătar vrea ca tot ce poartă amprenta lui să fie fără cusur, de aceea are reguli dure pentru cei care lucrează pentru el. Ce nu au voie să facă angajații de la restaurantul său și de ce nu le dă salariu.
A fost un an plin pentru Cătălin Scărlătescu. Pe lângă filmările pentru „Chefi la cuțite”, celebrul bucătar a filmat și pentru „America Express”, dar și-a găsit timp să își deschidă și o afacere. Dacă în pandemie a creat un serviciu de catering, acum a venit momentul ca Chef Scărlătescu să își deschidă și un restaurant.
Bucătarul de la Antena 1 a colaborat, de-a lungul timpului, cu diverse localuri din București, însă acum are un loc al lui. Exigența este cuvântul care în caracterizează cel mai bine pe Cătălin Scărlătescu în bucătărie și tot ce poartă semnătura lui trebuie să fie impecabil. Tocmai de aceea, cei care ajung să lucreze în bucătărie pentru Chef Scărlătescu trebuie să se supună unor reguli clare.
Este bine cunoscut faptul că job-ul de bucătar implică muncă multă, la un ritm susținut. E genul de meserie în care nu prea poți lua pauze multe, așa că Chef Scărlătescu a găsit o metodă pentru ca angajații lui să nu iasă din bucătărie în timpul programului. Aceștia nu au voie să stea pe telefon, să iasă la fumat sau să își iau alte pauze în cele 8 ore de muncă. Încep, în schimb, programul, cu o pauză de o oră.
„La mine în restaurant nu există pauză, fumat, nu există telefon mobil la personal. Legal, trebuie să-i țin 9 ore la muncă, o oră pauză. Îi rog să vină la ora 16:00, toți stați în fața ușii o oră, nu intrați înăuntru, vă faceți ora de pauză afară și începeți programul cu ora de pauză, după care am intrat înăuntru și muncă. Asta înseamnă disciplină, muncă, nu poți să faci restaurant fumând și vorbind la telefon”, a spus Cătălin Scărlătescu, în podcastul lui Speak.
În plus, celebrul bucătar a găsit o metodă ingenioasă de a-și motiva angajați să muncească pentru el. Nu îi va plăti după metoda clasică, ci le va oferi un procent din încasări. Cu cât gătesc mai bine și mai mult, cu atât vor primi mai mulți bani. În acest fel, spune Cătălin Scărlătescu, îi poate motiva mai bine pe aceștia să își facă treaba pentru că vor fi recompensați proporțional cu munca depusă.
„În restaurantul meu nu va exista salariu. Nu le dau bani. Eu nu le dau bani, le dau procente. Dă-mi posibilitatea să-ți dau cât? 10.000? De ce mi-ai luat, măi, doar 10.000? Ia 20.000, ia 30. Ia tu mult, că dacă iei tu mult, am și eu mult.
Îți dau posibilitatea să fii coproprietar în restaurantul muncit de mine, construit de mine, clădit de mine. Și atunci, fiind cumva și al tău, te interesează mult mai mult ca farfuria care iese să fie superbă, fantastică. Nu mai ai voie la greșeli”, a mai spus Cătălin Scărlătescu în cadrul podcastului La Fileu, moderat de Speak.