Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2023. Ce nu e bine să faci pe 21 noiembrie. O veche tradiție arată clar

Superstiții de care se ține cont în această zi

Scris de: Daoud Andra

20 Nov. 2023

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2023. Ce nu e bine să faci pe 21 noiembrie. O veche tradiție arată clar

În fiecare an, pe data de 21 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Este una dintre sărbătorile dedicate Fecioarei Maria și prima mare sărbătoare din postul Crăciunului, care a început recent. De această zi se leagă o serie de tradiții și superstiții, pe care credincioșii le respectă cu sfințenie.

Ce reprezintă Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Pe 21 noiembrie, în calendarul ortodox este marcată una dintre sărbătorile dedicate Maicii Domnului. Alături de Sfântul Ioan Botezătorul, Fecioara Maria are cele mai multe sărbători de-a lungul unui an calendaristic. Acestea sunt:

  • Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie)
  • Acoperământul Maicii Domnului (1 octombrie)
  • Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie)
  • Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana (9 decembrie)
  • Soborul Maicii Domnului (26 decembrie)
  • Buna Vestire (25 martie)
  • Izvorul Tămăduirii (prima vineri după Paște)
  • Adormirea Maicii Domnului (15 august)

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2023. Cele mai importante sărbători din această lună

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului se mai numește în popor și Ovidenie sau Vovidenie. Pică în fiecare an în Postul Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie. Fiind o sărbătoare importantă, în această zi este dezlegare la pește pentru credincioșii care postesc.

Sărbătoarea amintește de momentul în care Fecioara Maria a fost dusă de părinții ei, Ioachim și Ana, la Templul din Ierusalim, la vârsta de 3 ani. Pentru că nu au putut avea copii până la o vârstă înaintată, Ioachim și Ana s-au rugat la Dumnezeu să le dea un fiu sau o fiică. Au promis că dacă vor avea un copil, îl vor închina lui Dumnezeu și s-au ținut de cuvânt.

Au fost binecuvântați cu o fată, care a primit numele Maria. La 3 ani, părinții au dus-o la templu, unde a rămas până la vârsta de 15 ani. A dus o viață fără de păcat, dedicată lui Dumnezeu, fiind vrednică să Îl aducă pe lume pe Mântuitor.

Citește și: Cum se ține corect postul negru. Singurul lucru permis când te abții de la mâncare, puțini știu

Icoană cu Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
Icoană cu Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare

Se spune că pe 21 noiembrie, la fel ca de Crăciun, cerurile se deschid. Credincioșii se pot ruga pentru orice în această zi și se spune că rugăciunile le vor fi ascultate. Oamenii prepară bucate de post și din pește, pe care le duc la biserică, pentru a fi sfințite și date de pomană.

În popor, fetele nemăritate merg să ia apă de la fântână înainte de cântatul cocoșilor. Se spune că au șansa de a-și vedea ursitul, în reflexia apei. Copiii pun crenguțe de măr în vase cu apă, iar până la Crăciun acestea vor înmuguri.

Citește și: Ce rugăciune se rostește în Postul Crăciunului 2023. Cuvintele pe care să le spui pentru ajutor și spor în casă

Ce nu e bine să faci de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

În această zi de sărbătoare, nu se muncește, nici în casă, nici în gospodărie. Nu este bine să speli haine, să dai cu mătura, să coși sau să prelucrezi lâna. Se spune că în această zi, cerurile se deschid și animalele sunt protejate.

Nu este bine ca pe 21 noiembrie să fii certat sau supărat cu cineva. Tradiția spune că în post, ar trebui să fim cu inima împăcată și să le cerem iertare celor cărora le-am greșit.

Nu se dau de pomană produse de dulce, în afară de cele din pește. În perioada de post, se pot împărți doar mâncăruri de post. În zona de nord a țării, se face o plăcintă de dovleac și se dă de pomană împreună cu o lumânare albă, pentru sufletele celor care au murit fără lumină. Se spune că în Împărăția Cerurilor, lumânările albe nu se sting niciodată.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.9 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *