Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2022 este o sărbătoare de mare importanță pentru creștinii ortodocși. Marcată în calendar cu cruce roșie, pe data de 21 noiembrie, de această sărbătoare se leagă o serie de tradiții și obiceiuri care s-au transmis din generație în generație. Una dintre acestea este aprinderea lumânărilor albe.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Ovidenia, așa cum se mai numește popular, este o sărbătoare importantă, cu dată fixă. Aceasta se celebrează în fiecare an pe data de 21 noiembrie, fiind printre ultimele mari sărbători din an. Creștinii practicanți țin cont de o serie de obiceiuri și tradiții vechi de sute de ani, care s-au păstrat, mai ales la sate.
Unul dintre obiceiurile legate de sărbătoare este aprinderea lumânărilor albe. În această zi, credincioșii care merg la biserică să îi pomenească pe cei care nu mai sunt aprind lumânări albe. Se spune că acestea nu se sting niciodată și că luminează veșnic pentru sufletele adormiților.
De Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2022 se pomenesc cei care au murit în condiții suspecte, fără lumânare. Pe lângă aprinderea lumânărilor albe, credincioșii dau de pomană pachete care conțin preparate de post (fiind o sărbătoare care pică în Postul Crăciunului), dar și fructe de sezon și pește, fiind dezlegare la pește.
Una dintre superstițiile legate de Intrarea Maicii Domnului în Biserică se adresează fetelor necăsătorite. Se spune că fetele tinere trebuie să meargă dimineața devreme la fântâna din sat, cu o lumânare albă, pe care să o aprindă la primul cântat al cocoșilor. Dacă privesc pe luciul apei, va apărea chipul ursitului lor, potrivit credinței populare.
În această zi de sărbătoare, copiii aduc în casă ramuri de pomi și le pun în vase cu apă. Ramurile vor înflori până de Revelion, iar în ziua de Anul Nou copiii le vor folosi pentru a-i sorcovi pe cei din familie.
Se mai spune că de Ovidenie, cerurile se deschid și toate dorințele sunt îndeplinite. De asemenea, fiind o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar, în această zi nu se fac treburi în gospodărie. Nu se spală, nu se calcă, nu se coase, nu se face curățenie, iar treburile din curte și de la câmp ar trebui amânate.
„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare şi tărie a noastră, primește această cântare de laudă şi de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalţă rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu şi Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăţilor noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău şi cu credinţă şi cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiţi de Dânsul şi pentru aceasta năzuim la tine, că eşti acoperitoarea noastră şi grabnică ajutătoare.
Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ţie; ocroteşte-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriţilor noştri sfinţenie, ca să privegheze şi să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de oraşe, înţelepciune şi putere; judecătorilor, dreptate şi necăutare la faţă; învăţătorilor, minte şi smerită înţelepciune; asupriţilor, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniţi, răbdare şi bucurie duhovnicească; neînfrânaţilor, înfrânare; şi nouă, tuturor, duhul înţelepciunii şi al cucerniciei, duhul milostivirii şi al blândeţii, duhul curăţiei şi al dreptăţii. Aşa, Doamnă preasfântă, milostiveşte-te asupra noastră şi asupra neputinciosului tău popor.