Ne petrecem viața tânjind după ea, căutând-o și vorbind despre ea, dar iubirea explicată psihologic te va lămuri. Semnificația sa este mai mult simțită decât clar exprimată. Se numește cea mai mare virtute și este iubirea, fascinantă și complexă. Acest sentiment este un mister frumos pe care îl găsim greu de explicat. Iată cum este explicată iubirea din punct de vedere psihologic.
În timpul iubirii există multe schimbări pe care le experimentează atât bărbații, cât și femeile. Pare destul de inexact să spunem ce înseamnă ” a fi îndrăgostit”, deoarece trăirea iubirii este mai degrabă o stare de spirit care îi plasează pe oameni în al nouălea cer.
S-a constatat că anumite substanțe chimice, cum ar fi oxitocina, fenetilamina și dopamina, joacă un rol în experiențele și comportamentele umane care sunt asociate cu dragostea. Acestea funcționează similar cu amfetamina, făcându-ne să fim alerți, excitați și doritori de a crea legături.
Iubirea nu este atât o emoție, cât mai degrabă niște impulsuri motivaționale care fac parte din sistemul de recompensă al creierului.
Creierul uman susține iubirea și dragostea, motiv pentru care avem un răspuns fiziologic atât de puternic atunci când suntem atrași de altcineva. Odată ce un cuplu începe să petreacă timp împreună, se află într-un fel de euforie amoroasă.
Potrivit teoriei triunghiulare a iubirii, cele trei componente ale iubirii sunt intimitatea, pasiunea și angajamentul:
• Intimitatea înglobează sentimentele de atașament, apropiere, conectare și legătură.
• Pasiunea înglobează impulsurile legate de atracția sexuală.
• Angajamentul cuprinde, pe termen scurt, decizia de a rămâne alături de o altă persoană, iar pe termen lung, realizările și planurile comune făcute împreună cu aceasta.
Înțelegerea psihologiei din spatele iubirii îi poate ajuta pe terapeuți să trateze persoanele care se confruntă cu o inimă frântă. Astfel acesta poate aborda capacitatea clientului său de a merge mai departe și de a-și consolida rezistența.
Unii dintre noi s-ar putea să se fi angajat în ideea fantastică că iubirea este doar un act de combustie spontană. Dar, se pare că această idee este doar un mit. Nu este nevoie de săruturi în permanență, sau de comportamente ca la începutul relației, ca să iubești pe cineva.
Trebuie investit timp și energie și să se facă un efort conștient pentru a susține relația și pasiunea. Pentru a menține o relație sănătoasă este nevoie de comunicare, încredere și respect. Astfel se menține conectarea la nivel emoțional cu partenerul. Predictibilitatea poate să atenueze dorințele, astfel, cuplurile ar trebui să se străduiască să mențină sentimente de aventură și surpriză, vii, în relațiile lor.
Oamenii își pot lăsa partenerii să știe cât de mult îi iubesc prin lucrurile mărunte pe care le fac în fiecare zi. Cu cât depui mai mult efort în relația ta de iubire, cu atât mai multă dragoste vei primi în schimb. Fiți partenerul pe care îl căutați și trăiți o viață plină de pasiune și romantism.