Izvorul Tămădurii 2023. Ce e bine să dai de pomană în această zi. Obiceiuri pe care credicinioșii le respectă

Ce duc creștinii la biserică și oferă apoi altor oameni
Izvorul Tămădurii 2023. Ce e bine să dai de pomană în această zi. Obiceiuri pe care credicinioșii le respectă

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. Aceasta are loc în fiecare an în ziua de vineri din Săptămâna Luminată. Este o zi bisericească importantă în care se face slujbă și Sfânta Liturghie, apoi se sfințește Aghiasma Mică. Află de mai jos ce e bine să dai de pomană în această zi și care sunt obiceiurile de care oamenii țin cont.

Tradiții și superstiții de Izvorul Tămăduirii

Anul acesta Izvorul Tămăduirii este prăznuit pe data de 21 aprilie, în Săptămâna Luminată. În această zi creștinii ortodocși țin cont mai mai multe obiceiuri.

Tradiția spune că este bine să oferi de pomană de Izvorul Tămăduirii alimente și băuturi precum pâine, colaci, miere, apă sau vin, în semn de recunoștință și mântuire pentru darul tămăduirii și al vieții. De asemenea, este recomandat ca în această zi să faci fapte bune și să îi ajuți pe cei idn jurul tău.

Apa este simbolul acestei sărbători deoarece Izvorul Tămăduirii se referă la apa care are puteri vindecătoare. Poți oferi sticle de apă îmbuteliată sau apă în recipiente speciale.

O altă tradiție spune că dacă vei consuma plăcinte cu brânză în prima zi de vineri după Paște, vei avea noroc tot anul și vei fi ferit de necazuri. La fel se spune și dacă de Izvorul Tămăduirii dai de pomană celor săraci.

Este foarte important ca pomana să fie făcută din inimă și cu sinceritate. Nu este suficient să oferi pentru a te achita de o obligație, ci trebuie să o faci cu gândul la binele celorlalți și la împăcarea cu Dumnezeu.

Ce duc creștinii la biserică de Izvorul Tămăduirii

În ziua de Izvorul Tămăduirii oamenii obișnuiesc să ducă la biserică icoane sau alte obiecte religioase pentru a fi binecuvântate. Creștinii pot oferi în această zi icoane mici, cruciulițe sau alte obiecte religioase potrivite pentru această sărbătoare.

Rugăciunea care se spune de Izvorul Tămăduirii

Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ocrotitoarea neamului omenesc, acum cădem în fața milostivirii tale, ca una care cunoști cât de mare este slăbiciunea noastră, cât de groaznică ne este căderea, cât de departe suntem de adevărata cale a dreptății dumnezeiești; am căzut, ne-am depărtat, toți ne-am abătut, împreună netrebnici ne-am făcut.

Cine ne va ajuta, cine ne va ridica pe noi, dacă nu tu, care ești Maica noastră cea bună și milostivă, care totdeauna mijlocești la Fiul Tău și Dumnezeul nostru pentru iertarea păcatelor noastre celor multe.

De aceea, și acum în această zi în care prăznuim amintirea Izvorului Tău cel făcător de minuni, cădem la tine și cu umilință ne rugăm, să mijlocești la Cel Atotputernic și Atotmilostiv, ca să curățească păcatele noastre și să tămăduiască toată boala și toată neputința noastră cea sufletească și trupească.

Ca totdeauna binecuvântând pe Stăpânul și pe tine mărindu-te să ne învrednicim de împărăția Fiului Tău și Dumnezeului nostru, ca să strigăm ție cu mulțumire: miluiește-ne pe noi Împărăteasă a Izvorului Tămăduirii. Amin!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Roxana Mînzatu, femeia care a obținut postul de vicepreședinte al Comisiei Europene
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *