Sunt ani buni de când Jorge nu se mai întreține exclusiv din muzică, ci din proiectele pe care le-a demarat singur sau cu ajutorul soției, Ramona Prodea. Artistul a mărturisit în exclusivitate pentru EGO.ro că a fost autodidact și că zilnic încearcă să învețe lucruri noi care să contribuie la educația lui financiară. Deși nu îi place să vorbească despre câți bani produce, artistul a recunoscut că de mai bine de 5 ani investește și în cryptomonede.
Jorge a avut nevoie de o singură țeapă pentru a conștientiza faptul că trebuie zilnic să învețe lucruri noi, care nu au neapărat legătură cu profesia lui, dar care îl ajută enorm în afaceri. Astfel că, după ce a semnat primul lui contract, a început și drumul către un nou tip de studiu și dezvoltare profesională.
„Să știi că la contracte sunt foarte bun. Am avut chestia asta de la primul contract pe care l-am semnat și pentru că nu aveam atunci un avocat și nu aveam un consultant, a trebuit să iau un contract de 45 de pagini, paragraf cu paragraf, și am căutat pe internet ce înseamnă fiecare în parte. În momentul ăla am început să disec orice paragraf din contract și contextul și sensul frazei, că sunt și acolo niște chichițe de fiecare dată dacă nu te pricepi. Dar la contracte sunt foarte atent. Și soția mea îmi trimite contracte la care să mă uit, deci atenție mare cu mine”, ne-a povestit Jorge.
El consideră că cea mai eficientă metodă de a învăța este aceea din propriile greșeli.
„Chiar mi-am luat o țeapă foarte mare și atunci am zis că ok, trebuie să fac ceva. Sincer, atunci nici nu aveam bani ca să-mi iau un consultant la vremea respectivă, dar așa a fost să fie, așa înveți. Mai centrezi, mai dai cu capul, mai dai în bară”.
Între timp, lucrurile s-au schimbat, iar acum, pe lângă muzică, Jorge este implicat în tot felul de activități, chiar și în investițiile în monede virtuale.
„Facem asta din 2017. Noi suntem foarte activi pe zona de crypto. Nici nu prea am vorbit despre lucrul acesta pentru că au fost atât de multe lucruri pe care le-am greșit, am câștigat, am pierdut, am reinventat, am recuperat, am făcut tot felul de schimburi. Chestii pe care le-am făcut pe cont propriu și pe istețimea noastră, dar și pe prostia noastră. Eu nu sfătuiesc pe nimeni să facă nimic, eu fac ce fac eu și știu ce fac, și atunci cine vrea să facă este liber să se implice în orice. Dar noi, da, din 2017, suntem implicați în zona de crypto”, a mai declarat Jorge pentru EGO.ro.
Artistul este de părere că orice oportunitate care se ivește în viață trebuie luată ca atare și explorată la maximum.
„Ne-au trebuit vreo trei ani. Dacă am fi urmat acel instinct orbesc, de la început, poate că acum am fi fost departe. Dar nimic nu este întâmplător. Ți se întâmplă în viață lucruri pentru care ești pregătit, când nu ești pregătit degeaba îți dorești tu, că nu știi cum să gestionezi momentul. Dacă primești un succes foarte rapid și nu știi să-l gestionezi iar nu este bine. E important să fii recunoscător pentru tot ce ai și să îți dorești mai mult. Nu este nimic greșit să îți dorești mai mult”.
Din păcate, noile investiții făcute l-au determinat pe artist să renunțe la afacerea cu haine, business care era pe val și care avea încasări record chiar și în perioada de lockdown.
„Nu neapărat că mi-am atins scopul, ci au intervenit alte business-uri în care ne-am implicat și necesită mult mai mult timp. Atâta vreme cât eu nu am dezvoltat o echipă, în zona aia, am preferat să închid”.
Chiar dacă acum îi sfătuiește pe toți din jurul lui să încerce zilnic să-și depășească limitele și să profite de fiecare ocazie care se ivește, artistul mărturisește că nu a fost mereu așa. I-au trebuit ceva ani să conștientizeze faptul că studiul nu se termină odată cu absolvirea unei facultăți.
„Eu nu m-aș mai întoarce niciodată la școală, dar asta nu înseamnă că noi nu învățăm și acum. Nu m-aș mai duce la școală, la cursuri, dar mergem la cursuri de dezvoltare personală, de dezvoltare profesională, la abilitate de a vorbi în public, la orice curs pe care l-am prins în ultimii ani și au fost speakeri buni, am fost acolo. Aici e greșeala noastră că nouă nu ni s-a zis de când eram mici că e important să înveți și după ce termini facultatea. Obiceiurile pe care le ai la școală și în facultate, dacă le-am păstra zi de zi și după dezvoltăm un business sau după ce ne angajăm, ar fi fabulos. Noi avem timp, doar că ne place atât de mult să ne văităm și să fim supărați că nu avem, în loc să fim concentrați pe cum fac să am și ce mai trebuie să fac, și să avem această mentalitate în care să faci zi de zi mai mult decât poți”, a mai declarat Jorge pentru EGO.ro.
Tocmai de aceea, Jorge nu poate înțelege fenomentul creat în ultimii ani și anume faptul că românii aleg să muncească în afara țării, în loc să încerce să-și construiască un viitor în România.
„Eu mereu dau exemplul acesta: un român care pleacă în străinătate și muncește 18 ore pe zi și rămâne focusat pe lucrul ăla, pentru că el acolo este concentrat pe ceea ce are de făcut. Într-adevăr, acolo nu are familia alături de el, e trist, e nasol, nu are copii, nu are mamă, stau șase într-o casă. Nu zic că este un lucru ușor, dar asta este viața. Până la urmă oamenii aleg să facă asta și îi respect și îi apreciez. E minunat că fac asta. Dar, în același timp, dacă stai să te gândești, aceleași 18 ore pe care le muncește un român afară, în străinătate, dacă le-ar munci aici în România, cu focusul pe care îl are acolo, oare nu ar avea aceleași rezultate? Că asta mă gândesc mereu. Și în România sunt oportunități, chiar sunt și e din ce în ce mai greu să găsești oameni. În toate domeniile. Eu am prieteni disperați care nu își găsesc oameni. Plus că acum în România chiar nu se mai plătește atât de prost cum se plătea înainte, au început oamenii, din disperarea de a-și găsi oameni buni, să plătească mult mai bine”, ne-a mai declarat artistul.
Jorge este de părere că, în momentul de față, românii nu își ating potențialul maxim la ei în țară tocmai din cauza faptului că se complac în anumite situații și mai ales se concentrează pe cu totul alte activități, în zona de divertisment, în loc să se focuseze pe carieră.
„Se plâng românii care pleacă în afară că nu-i bagă oamenii în comunitate, că nu se întâlnesc la șprițuri, că nu mai dau o petrecere, un grătar. Cel din străinătate, dacă nu este la job sau nu e la business, creează ce trebuie să facă zilele următoare. Adică la ei nu este chestia asta de: „Hai să bem un șpriț!”. Ei sunt focusați pe munca lor. Așa că eu cred că și în România, dacă ne-am concentra un pic mai mult, dacă ne-am gestiona timpul cât mai productiv și cât mai creativ, am fi mult mai bine. E un echilibru pe care trebuie să-l ai, dar atât timp cât rămâi focusat pe ce vrei să faci nu ai cum să nu reușești”, a mai declarat Jorge pentru EGO.ro.