Evenimentele precum căsătoria sau divorțul vin la pachet cu o serie de schimbări. Una dintre cele mai importante este schimbarea numelui. La cât timp după un eveniment precum căsătoria sau divorțul se schimbă buletinul pentru a apărea cu noul nume?
Tradiția în România spune că, la căsătorie, soția ia numele de familie al soțului. Legea nu are specificații clare cu pribire la acest lucru. Așadar, din punct de vedere legal acest lucru nu este obligatoriu. Ordonanța de Guvern nr. 41/2003 reglementează procedura prin care orice cetățean poate cere schimbarea numelui, presupunând că are „motive temeinice”.
Alte opțiuni mai sunt păstrarea numelui de familia existent sau alipirea celor două nume de familie pentru ambii parteneri.
În oricare dintre situațiile de mai sus sau și în cazul divorțului oricine trebuie să știe că schimbarea numelui presupune și schimbarea buletinului.
Mai întâi de toate trebuie depusă o cerere la Serviciul de Stare Civilă, acolo unde se anexează certificatele de stare civilă, atât originale cât și xerox, un exemplar cu Monitorul Oficial unde a fost publicat un extras din cererea de schimbare a numelui (pentru aceasta se plătește o taxă pentru ca extrasul să se publice într-un ziar), cazier fiscal, cel judiciar și copii după actele de identitate, al tău și al soțului.
După ce se confirmă schimbarea numelui, ai la dispoziție 15 zile în care să soliciți noul act de identitate. În caz contrar poți primi o amendă de 40 sau 80 de lei.
Citește și – Buletin cu cip 2022. Tot ce trebuie să știi despre cărțile de identitate electronice
Conform legislației în vigoare, persoanele cărora le expiră buletinul sunt obligate să se prezinte cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate pentru a cere un nou buletin. În cazul nerespectării prevederilor legale, oamenii vor fi sancționați contravențional. Amenda este cuprinsă între 40 și 150 de lei.
În funcție de vârsta persoanei în cauză, cărțile de identitate pot avea următoarele termene de valabilitate: