Pernele sunt lucruri foarte personale, pe care le folosim în fiecare zi. Sunt foarte multe persoane care indiferent unde pleacă își iau pernă cu ele, căci nu pot dormi decât pe ea. Pernă ne oferă confort și relaxare. O folosim adesea, uneori chiar și că saltea șezut, dar de multe ori uităm că pernele se îmbibă cu praf, se murdăresc și este important să le spălăm, așa cum facem cu lenjeriile de pat, cu fetele de pernă etc.
O pernă murdară poate fi o sursă clară de bacterii, de aceea este necesară spălarea lor, periodică. Pe lângă eliminarea mirosurilor neplăcute și a petelor, spălarea pernelor ajută la îndepărtarea acarienilor, a prafului și a altor alergeni care se pot acumula în timp.
Perna nu se spală la fel de ușor că cearceafurile sau fetele de pernă. În primul rând, înainte de a le spală ar trebui să ne uităm la eticheta cu instrucțiunile de spălare pentru a vedea dacă pot fi puse în mașină de spălat sau nu.
În cazul în care le spălăm la mâna, cel mai indicat este să le putem fie într-un lighean, fie într-o cadă. Acolo încap fără probleme. Le acoperim cu apă și le spălăm cu detergent manual. Dacă pernă este făcută din pene sau din materiale sintetice, este bine să utilizăm detergenți neutri și apă caldă. Lăsăm pernele la înmuiat circa 15 minute, astfel încât să se înmoaie bine și să se îndepărteze toată mizeria. Le clătim bine și le lăsăm să se usuce complet, cel mai bine în aer liber, dacă se poate.
Unele perne pot fi spălate în mașină de spălat. Cel mai bine este să nu le amestecăm cu alte articole de îmbrăcăminte și, în cazul în care acestea sunt perne mari, să le spălăm una câte una, să nu umplem tamburul mașinii noastre de spălat la maxim.
Pernele din latex sau viscoelastic sunt fabricate din material hipoalergenic tratat contra acarienilor și bacteriilor, astfel încât frecvența lor de spălare poate fi mult mai mică. Este indicat să nu le spălăm foarte des sau chiar deloc, cu excepția cazului în care observăm o pată. Nu trebuie să uităm niciodată că aceste tipuri de perne nu se spală la mașină, ci manual. în ceea ce privește frecvența lor de spălare, tot la câteva luni ar fi bine să le spălăm (2 sau 6 luni).
De asemenea, acestea trebuie să poarte huse de protecție cu fermoar, care ar trebui să fie spălate cel puțin o dată pe luna.
Pentru că pernele să fie mereu perfecte, spălarea lor ar trebui să se transforme în rutină. Este bine să le spălăm la fiecare câteva luni, deoarece sunt o sursă de acarieni și bacterii. Prin spălarea lor la fiecare câteva luni ele vor fi mai suave, praful acumulat va dispărea, iar pernele vor mai curate.
Nu este necesar să spălăm pernă atât de des că față de pernă, dar nu trebuie să uităm că petrecem în jur de opt ore în fiecare zi respirând pe ele. Din această cauza, pernele reprezintă o cultură ideală de ciuperci, acarieni și unele bacterii, care își fac propriul ecosistem.
Cu toate că nu trebuie spălate decât o dată la câteva luni, este bine să le spălăm și după ce am scăpat de o boală virală precum gripă.
Pe măsură trecerii timpului și a spălărilor, umplutură pernelor se deteriorează. Așa că, cu cât le spălăm mai des, cu atât mai repede va trebui să le schimbăm cu altele noi, mai moi și mai pufoase. înlocuirea lor ar trebui făcută după o anumită perioada de timp.