Borcanele din sticlă reprezintă ambalajul ideal pentru multe tipuri de preparate. Gemul, dulceața, compotul, murăturile sau zacusca se păstrează cel mai bine în astfel de recipiente, închise ermetic. Înainte de a pune în ele orice tip de preparat pe care vrem să îl conservăm, borcanele trebuie să fie sterilizate. La câte grade se sterilizează borcanele, de fapt, și ce trebuie să faci cu ele imediat după ce le-ai scos din cuptor.
Conservele pe care le pregătim pentru iarnă se păstrează foarte bine dacă respectăm o serie de pași esențiali. Unul dintre acești pași îl reprezintă sterilizarea borcanelor și a capacelor. Acesta este un pas care nu ar trebui să fie omis, indiferent ce preparat urmează să punem în borcane. Chiar dacă le sterilizăm și după ce au fost umplute, borcanele trebuie să fie complet curate atunci când adăugăm preparate în ele.
Prin sterilizare, sunt îndepărtate toate microorganismele care ar putea altera alimentele. Zacusca sau murăturile nu vor face mucegai dacă avem grijă să sterilizăm borcanele înainte de a le folosi și dacă respectăm regulile de igienă atunci când le umplem.
Borcanele din sticlă și capacele metalice pot fi sterilizate în mai multe feluri. O modalitate este să le punem în mașina de spălat vase, la o temperatură mai mare de 65 de grade Celsius. Nu toată lumea are mașină de spălat vase, însă în orice bucătărie există cuptor, motiv pentru care varianta clasică de sterilizare rămâne cea mai la îndemână.
Cuptorul nu trebuie să fie foarte încins, pentru că riscăm ca borcanele să se spargă. Se setează cuptorul la o temperatură de 105-110 grade Celsius și se spală bine borcanele și capacele, cu apă și detergent de vase. Orice temperatură de peste 100 de grade în cuptor este eficientă pentru a steriliza borcanele.
Se pun borcanele pe o tavă metalică și se așază capacele alături. Se pune tava în cuptor, chiar dacă acesta nu este complet încins. Se urmărește cuptorul, iar în momentul în care picăturile de apă de pe borcane se usucă, acestea pot fi scoase din cuptor.
Se lasă borcanele pe tava metalică, pentru că aceasta preia căldura și borcanele nu se vor sparge. După ce au fost sterilizate, borcanele se lasă să se răcească.Ele ar trebui să fie folosite imediat ce pot fi manevrate. Cu cât trece mai mult timp de când au fost sterilizate, cu atât acestea nu mai rămân sterile.
Este recomandat ca borcanele și capacele să fie sterilizate exact înainte de a pune ingredientele în ele. Dacă borcanele sunt sterilizate cu câteva ore sau chiar cu o zi înainte de a fi folosite și lăsate așa în bucătărie, acest pas este inutil.
Un alt detaliu de care trebuie să țineți cont este că mâinile și ustensilele pe care le folosiți pentru a prepara murături, gemuri, dulceață sau zacuscă trebuie să fie foarte curate. În acest fel, nu riscăm să contaminăm preparatul sau borcanele cu bacterii care pot duce la fermentația pregătirilor.
Capacele pe care le folosim trebuie să fie noi sau în stare cât mai bună. Nu folosi capace îndoite, care nu se mai înfiletează bine sau care au urme de rugină. Dacă borcanele pot fi reciclate și folosite de la un an la altul, capacele ar trebui să fie aruncate după o utilizare.