Cu siguranță ai observat că perechile tale de blugi sunt prevăzute cu un buzunar mic desupra celui mare din partea dreaptă. Și probabil că l-ai și folosit adesea, punând în el diverse obiecte mici pe care să fii sigur că nu le pierzi (monede, brichetă – în cazul fumătorilor, bancnote etc). Dar te-ai întrebat vreodată care este rolul acelui buzunar de fapt? Ei bine, iată care este răspunsul. Află la ce folosește de fapt buzunarul mic de la blugi.
Blugii, un articol vestimentar omniprezent în garderoba modernă, au o istorie fascinantă. În secolul al XIX-lea, Levi Strauss, un imigrant german în America, a creat un material de denim rezistent pentru a produce pantaloni de lucru pentru mineri și fermieri.
În timp, blugii au devenit populari printre cowboy și alte comunități de muncitori. În anii 1950, blugii au fost popularizați de filmele cu James Dean și Marlon Brando, devenind un simbol al rebeliunii și libertății.
În anii 1960, adepții curentului hippie i-au adoptat ca simbol al contraculturii, iar în anii 1970 și 1980, blugii au devenit un articol de modă mainstream. Astăzi, blugii sunt disponibili în diverse stiluri, culori și forme, adaptându-se nevoilor și preferințelor modei contemporane.
De-a lungul timpului însă, un lucru a rămas neschimbat: numărul de buzunare de la blugi. Jeansii, așa cum mai sunt cunoscuți, au cinci buzunare: patru mari – două în față și două în spate – și unul mic.
Inițial, când Levis Strauss a început să facă primele perechi de blugi, aceștia erau prevăzuți cu patru buzunare: unul mare în spate, două mari și unul mic în față. Ulterior, modelul a fost schimbat și a ajuns la varianta cu cinci buzunare, așa cum o știm azi.
Așa cum am menționat mai sus, la început, blugii au fost purtați de clasa muncitoare, care era expusă la muncă fizică dură. În 1870, când goana după aur era în toi, blugii erau cel mai practic articol vestimentar printre muncitori, deoarece aveau buzunare și erau perfecți pentru strângerea aurului.
Dar pentru că erau expuși uzurii, era necesar să se găsească o soluție care să îi facă mai rezistenți. Pentru a nu se mai deteriora atât de repede, soția unui uncitor a mers la un croitor celebrul al vremii, pe nume Jacobs Davis, și i-a cerut să îi facă soțului ei niște pantaloni mult mai rezistenți.
Croitorul a decis astfel să aplice capse pe zonele cele mai predispuse la descusut, precum buzunarele sau fermoarele. Ideea lui Jacobs a fost un real succes, așa că s-a păstrat de-a lungul timpului.
Ulterior, micul buzunar a devenit folositor nu doar celor care ascundeau aurul. Oamenii au început să îl folosească pentru a pune în el diverse obiecte precum ceasul de buzunar, bani, documente, mărunțiș, bijuterii, hârtii importante sau alte obiecte de valoare.
Citește și: „Povestea neștiută din spatele blugilor 501. În 2023, Levi’s celebrează 150 de ani de la crearea acestui model”
Citește și: „Cum porţi blugii după vârsta de 40 de ani. Greşeli pe care să le eviţi”