Cutremurul care a provocat pagube importante și pierderi de vieți omenești în Turcia și în Siria i-a făcut pe mulți să se gândească la faptul că un seism puternic s-ar putea produce și în țara noastră. Potrivit statisticilor, în România au avut loc astfel de evenimente în anumite perioade istorice. La ce intervale de timp au avut loc cele mai puternice cutremure în România.
În ultima jumătate de mileniu, țara noastră a fost lovită de cutremure puternice de câteva ori. Cel mai vechi cutremur înregistrat cu dată precisă a fost la 19 august 1471, cauzând alunecări de teren și prăbușirea mai multor case. Următorul cutremur mare, cu magnitudine estimată la 7,5 grade pe scara Richter, a avut loc la 24 noiembrie 1516. Un alt cutremur de peste 7 grade a fost cel din 24 decembrie 1605, care a dus la prăbușirea unei părți a Bisericii Negre din Brașov.
În publicațiile din secolul al XVIII-lea se menționează despre „marele cutremur de la 1738”, care a afectat orașele Târgoviște, București, Iași, Focșani, Buzău și Sfântu Gheorghe. Cel mai mare cutremur înregistrat în România a fost cel din 26 octombrie 1802, cu o magnitudine de 7,9 sau 8,2 grade pe Richter, în funcție de sursă. A durat două minute și a fost resimțit până la Moscova și Varna.
Cutremure de peste 7 grade au avut loc și la 23 ianuarie 1838, 31 martie 1901 și 10 noiembrie 1940. Cel despre care se vorbește și în prezent este însă cutremurul din data de 4 martie 1977, care a avut o magnitudine de 7,4 grade și în urma căruia au murit peste 1.500 de oameni, iar alți 1.000 au fost răniți.
Citește și: Cel mai periculos oraș din România în caz de cutremur. Riscul este uriaș dacă locuiești aici
Potrivit datelor istorice, în România se produc cutremure cu magnitudinea de 7 grade pe Richter la fiecare 33 de ani, în medie. Cutremurele mai puternice, de 7,5 grade sau peste, au loc la intervale de aproximativ 80 de ani. Acest lucru a fost remarcat și de profesorul Gheorghe Mărmureanu, care a studiat dinamica mișcărilor tectonice din ultimele două secole. Acesta a dezvăluit, la un moment dat, în ce an ne-am putea aștepta la un cutrenur de proporții în România.
„Am scris mai multe cărți în care am făcut o analiză a cutremurelor vrâncene, începând cu ultimii 200 de ani, cu date pe care le-am cules din diferite locuri. Am constatat că sunt cutremure mari, care au loc după un anumit număr de ani, iar intermediar, altă serie de cutremure mari, care apar tot după o anumită perioadă. De exemplu este o linie de cutremure puternice care au avut loc în 1738 – 1838 – 1940, care s-au succedat, iată, la 100-102 ani.
Apoi există o altă linie de cutremure care a avut loc în anii 1804 și 1906, dar acestea nu au fost atât de puternice. Cutremurul pe care îl așteptăm peste vreo 20 de ani va fi mare, cam de 8 grade, dar nu putem ști exact. Va fi un cutremur foarte adânc, dar efectele nu vor fi chiar atât de mari.”, a declarat în urmă cu ceva timp Gheorghe Mărmureanu, pentru Impact.ro.