Deniile se săvârșesc în fiecare seară, în Săptămâna Patimilor. Mai exact, după seara Duminicii Floriilor. Acestea se termină în Vinerea Mare, atunci când se cântă Prohodul Domnului. Denumirea deniilor vine de la cuvântul slavon „vdenie”, care înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Pentru cei care vor să participe și anul acesta, iată la ce oră încep Deniile în Săptămâna Mare.
Deniile care au loc în Săptămâna Patimilor se săvârșesc, de regulă, seara, în jurul orei 17:00. Cu toate acestea, Biserica din fiecare localitate sau oraș poate începe mai devreme sau mai târziu susținerea acestor slujbe. Nu este o regulă, iar fiecare preot poate decide când va ține slujbele în Săptămâna Patimilor.
Luni și Marți:
– 8:00 – Ceasurile și citiri din Sfintele Evanghelii
– 10:00- Liturghia Darurilor înainte sfințite
– 17:00 – Denia
Miercuri:
– 8:00 – Ceasurile și citiri din Sfintele Evanghelii
– 10:00- Liturghia Darurilor înainte sfințite
– 11:45- SFANTUL MASLU
– 17:00 – Denie
Joi:
– 7:00 – Ceasurile
– 9:00 Liturghia Sf. Vasile cel Mare, unită cu Vecernia
– 17:00 Denia celor 12 Sf. Evanghelii
Vineri:
– 7:00- Ceasurile Împărătești
– 9:00 – Vecernia cu scoaterea Sf. Epitaf
– 17:00 – Denia Prohodului Domnului
Sâmbătă:
– 7:00 – Ceasurile
– 9:00- Liturghia Sf. Vasile cel Mare, unită cu Vecernia
– 00:00 – Slujba Învierii Domnului
Pe parcursul unui an bisericesc, Deniile au loc în numai două săptămâni, în săptămâna a cincea și a șaptea din Postul Sfintelor Paști. Iar motivul pentru care s-a păstrat denumirea de Denii pentru Utreniile din Săptămâna Patimilor este că ele sunt ținute numai seara.
Deniile sunt slujbe cu semnificație unică în cultul divin ortodox. Cuvântul denie provine din slavonul „vdenie”, care înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Denia este, de fapt, Utrenia de a doua zi și se săvârșește seara, în ajun.
„În Săptămâna Patimilor, slujbele se țin în fiecare zi. Conform ob nta și Marea zi Joi, și la Utrenia Prohodului Domnului, după cum scrie sursa citată anterior.
Totuși, în mănăstiri sau catedrale, Utrenia este săvârșită de preoți în cursul serii, după slujbele de Vecerniei și a Litiei. În Postul Mare, Utrenia a luat numele de Denie și nu este unită cu celelalte două slujbe enunțate mai înainte.
Citește și: Rețete de pește pentru zilele cu dezlegare din postul Paștelui
Pe lângă cele din Saptămâna Patimilor, mai sunt slujbele care au loc miercurea și vinerea în săptămâna a cincea a Postului Mare”, potrivit calendaruluicreștinortodox.ro.
Biserica amintește de Patriarhul Iosif care a fost vândut de frații săi în Egipt. El este o preinchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda.
Se face pomenirea celor zece fecioare. Se spune că cinci fecioare au avut doar candelă fără ulei, iar celelalte cinci au avut și candelă și ulei.
Candelă fără ulei reprezintă realizarea de sine în totală nepăsare de ceilalți. Candelă cu ulei reprezintă evlavia însoțită de milostenie.
În Miercurea Săptămânii Sfintelor Patimiri se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa. Este vorba despre un simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos.
Citește și: Ce mănâncă, de fapt, măicuțele de la mănăstire în postul Paștelui
Joia Patimilor este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viață Mântuitorului:
În Vinerea Mare se face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mantuitoarelor Patimi ale Mântuitorului. De asemenea, are loc mărturisirea talharului celui recunoscător care a dobândit raiul.