La ce oră începe slujba de Bobotează 2023. Programul anunțat de Patriarhie

De Bobotează, preoții sfințesc apele

Scris de: Daoud Andra

05 Jan. 2023

La ce oră începe slujba de Bobotează 2023. Programul anunțat de Patriarhie

La Catedrala Patriarhală din București și la bisericile din țară se fac ultimele pregătiri pentru Bobotează. Vineri, 6 ianuarie, vor fi sfințite apele, iar credincioșii sunt așteptați la biserică pentru a lua agheasmă. La ce oră începe slujba de Bobotează 2023 și ce trebuie să știe credincioșii care vor să ia parte la ea.

Ce se sărbătorește de Bobotează

Boboteaza, Epifania sau Botezul Domnului este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini, atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici. Se sărbătorește în fiecare an pe data de 6 ianuarie și este marcată în calendar cu cruce roșie. Boboteaza este cea care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, care durează 12 zile și începe în Ajunul Crăciunului.

Din punct de vedere liturgic, Boboteaza reprezintă botezarea Mântuitorului în râul Iordan și arătarea Sfintei Trimi. Botezul Domnului a fost oficiat de către Sfântul Ioan Botezătorul, care se sărbătorește în următoare zi după Bobotează, adică pe 7 ianuarie. De Bobotează se leagă o serie de tradiții din popor, iar preoții merg în această zi pe la casele oamenilor pentru a vesti Botezul Domnului. La slujba de Bobotează care se oficiază la toate bisericile din țară are loc sfințirea apei, iar credincioșii primesc agheasmă.

La ce oră începe slujba de Bobotează 2023

În lăcașurile de cult au loc ultimele pregătiri pentru slujba ce va avea loc vineri, 6 ianuarie. La Catedrala Patriarhală din București sunt așteptați mii de credincioși pentru a lua apă sfințită și a participa la slujbă. Reprezentanții Patriarhiei au anunțat programul pentru Bobotează 2023.

Joi, 5 ianuarie, are loc sfințirea mare a apei (se face agheasma mare). Vor fi îmbuteliate 13.000 de sticle de câte 2 litri cu apă sfințită pentru credincioși. De asemenea, vor fi pregătite 5.000 de pachete cu anafură.

Citește și: Ce se face în ajun de Bobotează ca să îți meargă bine tot anul. Tradiții și obiceiuri pe care să le respecți

Vineri, 6 ianuarie, începând cu ora 7 dimineața, credincioșii vor putea lua câte o sticlă cu apă sfințită și câte un pachețel cu anafură. Acestea vor fi împărțite la Baldachinul Sfinților, de lângă Catedrala Patriarhală.

Slujba începe la ora 9:30 și va ține până la 11:30. Sfânta Liturghie va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale. După terminarea acesteia, va fi oficiată slujba sfințirii mari a apei (agheasma mare). Credincioșii vor fi binecuvântați prin stropirea cu agheasmă, potrivit informațiilor transmise de Patriarhia Română.

La ce oră începe slujba de Bobotează 2023
De Bobotează preoții sfințesc apele

Tradiții și superstiții legate de Bobotează

În popor, această sărbătoare este marcată de numeroase tradiții și superstiții de care oamenii țin cont. Se spune că în această noapte, din cauza gerului, ouăle de corb se sparg.

De Bobotează, se deschid cerurile pentru a-L vedea pe Dumnezeu. Celor care vor fi martori la acest moment le vor fi iertate păcatele.

Fetele își pot visa ursitul dacă pun sub pernă busuioc în noaptea de Bobotează. Este nevoie de busuioc sfințit, de la biserică.

Se crede că cine alunecă pe gheață de Bobotează, se va căsători în acest an.

Nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nu se dă cu mătura. De asemenea, sunt interzise treburile în gospodărie în această zi de sărbătoare.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.8 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *