La ce oră începe slujba de Înviere 2022, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 aprilie. Mai sunt câteva zile până ce credincioșii sărbătoresc Învierea Domnului, seara în care preoții ortodocși vor ține slujbe în biserici și vor oferi Lumina Sfântă oamenilor prezenți. Iată cât durează slujba de Înviere și ce este bine să facă, potrivit tradiției.
Potrivit tradiției, în noaptea de Înviere, în biserici se sting toate luminile, iar preoții ies cu o lumânare aprinsă și ia candelă de la Sfânta Cruce. Oamenii prezenți la biserică rostesc de trei ori „Veniți și primiți lumină”. La ce oră începe slujba de Înviere 2022
Ei bine, slujba de Înviere începe în bisericile din România, în fiecare an, aproape de miezul nopții, la 23:45.
La ora 00:00 se oferă Sfânta Lumină de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ierarhilor, preoților și diaconilor în pridvorul din fața Reședinței Patriarhale.
Slujba Vecerniei Învierii Domnului (A doua Înviere) va fi oficiată la ora 12:00, în interiorul Catedralei Patriarhale.
„Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc ca păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt.
Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită si i-ai suit in rai.
Îngroapă păcatele mele si cugetele mele cele rele si viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fata Ta.
Așa Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tălhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima. Care împreună cu ucenicii și cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinţii Tăi Îngeri.
Îndura-Te, Doamne, și de cei vii si de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tai, către care zic și eu, nevrednicul:
O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu!
Nu încetați a vă ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviință. Amin”