La ce oră începe slujba de Înviere 2023. Programul de Paște. Când se dă Lumina Sfântă

Ora la care credincioșii pot lua Lumina Sfântă

Scris de: Daoud Andra

15 Apr. 2023

La ce oră începe slujba de Înviere 2023. Programul de Paște. Când se dă Lumina Sfântă

În toate bisericile ortodoxe din România, în noaptea de sâmbătă spre duminică, are loc slujba de Înviere. Credincioșii merg la biserică pentru a asista la slujbă, dar și pentru a lua Lumina Sfântă a Învierii de la preot, după care merg cu lumânarea aprinsă la cimitir și apoi acasă. La ce oră începe slujba de Înviere 2023 și când se pot împărtăși credincioșii.

Toți credincioșii trebuie să știe la ce oră începe slujba de Înviere 2023

Noaptea de sâmbătă spre duminică este una sfântă pentru creștinii ortodocși. Aceștia sărbătoresc Învierea Domnului și merg la biserici pentru a lua lumină și pentru a asista la slujbă. În toate lăcașurile de cult, slujba de Înviere începe aproape de miezul nopții, urmând ca la ora 12:00 noaptea, preotul să iasă din altar cu Lumina Sfântă și să adreseze credincioșilor îndemnul „veniți de luați lumină”.

Citește și: Ce este bine să faci în Noaptea de Înviere. Tradiţii şi obiceiuri care aduc noroc

Programul liturgic al zilei de sâmbătă, 15 aprilie, cuprinde Vecernia cu Sfânta Liturghie, în prima parte a zilei. La prânz începe distribuirea Sfintelor Paști, iar credincioșii care au ținut post și s-au spovedit se pot împărtăși.

La ora 23:30 are loc Vecernia, urmând ca la miezul nopții preoții să oficieze Slujba Învierii, Canonul Învierii și Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Preotul și credincioșii cântă de 3 ori „Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând”, după care preotul împarte Lumina Sfântă a Învierii. Slujba se încheie spre dimineață.

Citește și: Program Paște 2023 Kaufland, Lidl, Carrefour, Auchan, Profi, Penny și Mega Image. Orarul de funcționare în zilele 15, 16 și 17 aprilie

Ce este bine să faci cu candela de la Înviere

Credincioșii iau lumină, pe care merg să o ducă la cimitire. Se spune că în această noapte sfântă cerurile se deschid, de aceea este bine ca lumina Învierii să fie dusă și la cei care nu mai sunt printre noi. După ce merg la cimitir, credincioșii se întorc acasă, cu lumânarea aprinsă.

Candela de la Înviere este bine să fie trecută prin toate camerele, după care poate fi stinsă. Unii credincioși lasă lumânarea aprinsă până dimineața, însă dacă faceți acest lucru, este bine să o puneți într-un vas cu apă, pentru a evita accidentele casnice. Lumânarea sau candela cu care ați luat lumină la Înviere nu se aruncă, ci se păstrează în casă, lângă icoană. În momentele dificile, aceasta poate fi aprinsă, iar credincioșii se roagă pentru o minune.

Citește și: Cum vopsim ouă de Paște fără vopsea din comerț. Metoda naturală care îți va fi de mare ajutor

Duminică, în ziua de Paște, are loc Vecernia Învierii, numită și a doua Înviere. Aceasta începe la ora 12 de obicei. Credincioșii pot veni la biserică să asiste la slujbă, dar și să ia Sfânta Împărtășanie, dacă au ținut post și s-au spovedit.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
2 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *