La ce oră se poate vedea eclipsa parțială de Soare. Fenomentul va putea fi observat pe tot teritoriul României

Eclipsa parțială de Soare va putea fi observată fără instrumente astronomice.

Scris de: Daoud Andra

24 Oct. 2022

La ce oră se poate vedea eclipsa parțială de Soare. Fenomentul va putea fi observat pe tot teritoriul României

Marți, 25 octombrie, va avea loc o eclipsă parțială de Soare, care va putea fi observată și de pe teritoriul României. Fenomenul astronomic va putea fi văzut cu ochiul liber, fără instrumente speciale, însă va fi nevoie de filtre care să protejeze ochii. La ce oră vom putea vedea mâine eclipsa și cu ce putem proteja vederea.

La ce oră se va vedea eclipsa parțială de Soare în România

O eclipsă parțială de Soare va fi vizibilă pe cerul României marți. Fenomenul va avea loc în jurul prânzului, iar cei care vor să îl observe o vor putea face fără să aibă nevoie de instrumente astronomice.

În timpul eclipsei parțiale, Soarele va fi acoperit în proporție de 33%, până la 44% de către Lună. Cei care locuiesc în nord-estul țării vor vedea o porțiune de Soare acoperită mai mult decât cei din alte zone. Luna va trece prin dreptul Soarelui și va începe să îl acopere din partea dreaptă. Durata fenomenului va fi influențată de procentul de acoperire a Soarelui, spun specialiștii.

Ora la care trebuie să începeți să vă uitați pe cer este 12:20. Atunci va începe să fie vizibilă eclipsa pentru locuitorii din nord-estul țării. Pentru cei din sud-est, fenomenul va putea fi văzut câteva minute mai târziu, respectiv la 12:28. Durata eclipsei variază între 2 ore și 18 minute și 2 ore și 26 de minute, în funcție de zonă.

eclipsa parțială de Soare
Marți, începând cu ora 12:20, va avea loc o eclipsă parțială de Soare

La ce oră va fi atins punctul maxim

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, eclipsa va avea un punct maxim, care va fi atins după aproximativ o oră și 12 minute de la începerea ei. În București, de exemplu, eclipsa parțială de Soare va începe la ora 12:26. Punctul maxim va fi atins la ora 13:38, iar eclipsa se va încheia la 14:49.

Pentru a observa fenomenul nu este nevoie de ochelari speciali, însă este nevoie de un filtru pentru protecția ochilor. Reprezentanții Observatorului Astronomic transmit că puteți privi spre Soare printr-un filtru de sudură verde, închis la culoare. De asemenea, puteți folosi filtre speciale, care se găsesc în magazinele de astronomie. Specialiștii atrag atenția să nu privim în direcția Soarelui fără o protecție la ochi sau prin ochelari de soare.

„În ziua de 25 octombrie 2022 se va produce o eclipsă de Soare care va fi vizibilă ca parțială din România. Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar.

Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea. Această eclipsă se va vedea ca parțială din Europa, nord-estul Africii și din Asia. Maximul eclipse se produce undeva prin centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 82%.”, se arată pe site-ul Observatorului.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.6 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *