În fiecare an, în seara de Ajun, copiii din întreaga lume îl așteaptă pe Moș Crăciun. Nimic nu se compară cu emoția pe care o au cei mici în această noapte și cu bucuria de a găsi dimineața cadourile mult dorite, sub brad. La ce oră vine Moș Crăciun, de fapt? Cum reușește să ajungă pe la toți copiii într-o singură noapte.
Deși sărbătoarea Crăciunului este celebrată încă din primele secole creștine, personajul Moș Crăciun a apărut abia la jumătatea secolului al XIX-lea, în SUA. După unele legende, Moș Crăciun este înrudit cu Moș Nicolae. Există însă o poveste foarte populară și răspândită cu privire la originea celui mai așteptat personaj din luna decembrie și a obiceiului acestuia de a oferi daruri.
Legenda spune că bătrânul pe nume Crăciun era un om dur și nemilos. Acesta era păstor la bază și locuia împreună cu soția sa. În noaptea în care L-a născut pe Iisus, Fecioara Maria a bătut din poartă în poartă, pentru a găsi un loc unde să Îl aducă pe lume pe Mântuitor. I-a deschis soția lui Crăciun și, pentru ca soțul ei să nu afle, a adăpostit-o pe Maica Domnului în grajdul vitelor, unde I-a dat naștere lui Iisus.
Citește și: Cât costă o vacanță în țara lui Moș Crăciun. Prețuri speciale pentru decembrie 2023
Când a aflat ce a făcut soția sa, Crăciun s-a înfuriat și a pedepsit-o pe aceasta tăindu-i mâinile. Maica Domnului se spune că i le-a lipit la loc, iar Crăciun a înțeles atunci că făcuse o greșeală imensă. Aflat față în față cu minunea înfăptuită de Sfânta Fecioară, Crăciun a dat un ospăț în curte, împreună cu toate slugile sale. A împărțit daruri păstorești tuturor, iar de aici a apărut obiceiul ca Moș Crăciun să aducă daruri copiilor cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului.
Tradiția ca Moș Crăciun să vină cu cadouri a fost popularizată de americani. Moș Crăciun vine în fiecare an, la copii, dar și la adulți, cu daruri. În Ajun, respectiv în noaptea de 24 spre 25 decembrie, moșul trece pe la toți copiii din lume, lăsându-le sub brad cadouri. Se spune că moșul are la dispoziție aproximativ 10 ore pentru a ajunge pe tot globul. La acest interval se adaugă diferențele de fus orar, care îi mai câștigă bătrânelului generos câteva ore bune.
Citește și: Când vine Moș Crăciun, de fapt. Seara în care lasă cadourile sub brad VIDEO
Moșul pornește la drum, cu sania trasă de reni, după ce se întunecă. Între 8 seara și 6 dimineața, Moș Crăciun ar trebui să ajungă pe la toți copiii. Astfel, nu există o oră fixă la care moșul vine. Momentul în care lasă darurile sub brad depinde de adresa fiecărui copil în parte. După unele legende, moșul ar veni la miezul nopții. În timp ce unii copii găsesc cadourile în seara de Ajun, înainte de culcare, la alții Moșul le lasă mai târziu, iar cei mici le găsesc în dimineața de Crăciun.
Se spune că moșul merge la toți copiii, călătorind cu o sanie trasă de reni. Acesta pândește momentul când copiii nu sunt atenți sau sunt la culcare, intră pe furiș în casă și lasă cadourile fără să fie văzut.
Citește și: De ce roșu și verde sunt culorile Crăciunului. Ce semnificație au și care este originea lor
În multe țări, copiii lasă sub brad o farfurie cu biscuiți pentru Moș Crăciun și un pahar cu lapte. De asemenea, pentru renii care trag sania moșului, copiii lasă morcovi.
În unele locuri din lume, se atârnă ciorapi supradimensionați la șemineu și acolo lasă Moș Crăciun cadourile, nu sub brad.