Checul este unul dintre cele mai apreciate preparate, nu doar pentru gustul deosebit, ci și pentru că se gătește foarte ușor. Aveți nevoie de doar câteva ingrediente și un timp scurt de copt. Cum mai toată lumea are în casă acum un cuptor electric, lucrurile devin și mai simple. Însă, pentru cei care nu știu ncă, puteți afla mai jos la ce temperatură se coace checul la cuptorul electric și dacă se folosește sau nu ventilația.
Pentru a găti checul aveți nevoie de doar câteva ingrediente, iar acest desert este perfect pentru o masă în familie. Iată de ce aveți nevoie și care este modul de preparare al checului.
Citește și: Chec din albușuri cu fructe confiate și nuci.
Înainte de a introduce checul în cuptor, acesta trebuie să fie încins la 180 de grade C. Faceți asta pe funcția căldură sus + jos + ventilație, respectiv trepta medie spre înaltă la cele pe gaz. Este important să faceți asta, pentru că trebuie să aibă timp să se încingă până ce compoziția de chec va fi gata.
Separați ouăle și bateți gălbenușurile cu 50 de grame zahăr și cu vanilia. Adăugați uleiul treptat și apa minerală și puneți coaja de lămâie rasă.
Citește și: Chec de post, cea mai simplă rețetă
Bateți apoi albușurile cu un praf de sare. Atunci când spuma devine fermă, adăugați restul de zahăr și amestecați în continuare, până ce spuma devine densă și lucioasă. Spuma se bate ca la bezea. Prin urmare, dacă întorci castronul, spuma nu trebuie să curgă.
Turnați amestecul de gălbenuși peste spuma obținută și apoi mai amestecați 10 secunde cu mixerul.
Cerneți și cântăriți separat 150 g făină pentru compoziția albă și 100 g făină cu 40 g cacao pentru compoziția cu cacao. Acestea se pun în boluri separate. Amestecați făina cu cacao pentru a nu face cocoloașe și a se omogeniza mai repede.
Din compoziția spumoasă se scot 300 g într-un castron și se combină cu mixul de făină cu cacao. Este mai bine să lucrațicu spatula, amestecând de sus în jos. Faceți asta cu grijă pentru a nu scoate aerul încorporat în albușuri.
Citește și: De ce se lasă checul, de fapt
Adăugați făina simplă peste compoziția spumoasă și încorporați cu spatula. Tapetați forma de cozonac, puneți hârtia de copt și turnați prima oară aluatul cu vanilie. Turnați apoi și partea cu cacaua, iar apoi nivelați. Nu apăsați foarte mult cu spatula, pentru că astfel, cacaua se va duce la fund, iar aspectul nu va mai fi unul plăcut.
Băgați tava în cuptorul preîncins la 180° C și lăsați checul să se coacă timp de 10 minute. Reduceți apoi temperatura din cuptor la 170° C și se lasă alte 20-25 de minute (depinde de cuptor).
Pentru a vă asigura că prăjitura este coaptă bine, puteți face testul scobitoarei. Important este să nu deschideți ușa cuptorului de multe ori. Checul se va lăsa și nu va avea o formă uniformă și crescută.