La ce temperatură se coace dovleacul plăcintar, de fapt. Trucuri de aur din bucătărie pentru un desert delicios de toamnă

Este sezonul deserturilor cu dovleac. Află cum se alege dovleacul pentru plăcintă și temperatura optimă de coacere

Scris de: Oana Matei

23 Oct. 2023

La ce temperatură se coace dovleacul plăcintar, de fapt. Trucuri de aur din bucătărie pentru un desert delicios de toamnă

Îți plac plăcintele cu dovleac, deliciile cu miere și nucă sau alte deserturi pe bază de dovleac? Pentru a te bucura la maximum de aceste rețete minunate, este esențial să ai cunoștințe despre modul de coacere a dovleacului, temperatura optimă de coacere și timpul necesar în cuptor. Dovleacul este un aliment sănătos, ce conține o mare cantitate de vitamine, minerale și fibre. De aceea este recomandat de a fi introdus atât în alimentația femeilor însărcinate, cât și în alimentația bebelușilor, începând cu perioada de diversificare.

Cum alegi dovleacul pentru plăcintă

Dovleacul copt conține numai 20 kcal/100g,așadar poate fi folosit și în curele de slăbire, fie copt, fie în supe creme, piureuri sau smoothie. Dovleacul, cu gustul său dulce și textura sa delicată, reprezintă un ingredient versatil și delicios, utilizat într-o varietate de rețete, de la plăcinte la supe și deserturi. Pentru a obține cel mai bun gust și savoare deosebită, cunoașterea corectă a procesului de coacere a dovleacului este esențială.

În primul rând, dovlecii pentru plăcintă diferă de ceilalți dovleci, cum ar fi cei folosiți pentru Halloween. Dacă nu știți cum să alegeți dovleacul potrivit pentru plăcinte, găsiți mai jos câteva caracteristici ale dovleacului plăcintar:

  • dovlecii plăcintari se deosebesc de ceilalți dovleci prin formă și culoare. Un dovleac plăcintar are formă de pară, iar culoarea trebuie să fie galben pal.
  • un dovleac plăcintar cu cât este mai copt, cu atât are mai puține dungi verzi
  • dovleacul pentru plăcintă are în interior multă pulpă și mai puține semințe
  • un dovleac plăcintar cântărește în jur de 2-3 kilograme.

Vezi și Ce să presari peste dovleac înainte de a-l băga la cuptor. Secretul pentru un gust ca în copilărie

La ce temperatură se coace dovleacul plăcintar. Trucuri din bucătărie

Pentru a coace dovleacul în mod corespunzător, temperatura cuptorului joacă un rol esențial. Se spune că dovleacul este una dintre puținele legume care își păstrează proprietățile benefice, vitaminele și mineralele și după expunerea la căldură. Dacă ai un dovleac mare, specialiștii recomandă să îl tai în felii, să le așezi pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și să le introduci la cuptor la 200 de grade Celsius. În cazul dovlecilor mai mici, aceștia pot fi copți întregi, la temperaturi mai scăzute, în jur de 170-180 de grade Celsius, timp îndelungat. Prin această metodă, conținutul de apă este eliminat, rezultând un dovleac cu textură cremoasă în interior. Durata de coacere poate varia în funcție de dimensiunea bucăților de dovleac și de specificațiile rețetei utilizate. Cu toate acestea, în medie, un dovleac de dimensiuni potrivite ar trebui să fie copt în cuptor timp de cel puțin o oră.

Pentru a verifica dacă dovleacul este copt, poți folosi o furculiță sau un cuțit pentru a-l înțepa. Dacă furculița intră ușor, iar dovleacul este moale, înseamnă că este copt. Dacă furculița nu pătrunde ușor, mai lasă dovleacul la cuptor câteva minute și verifică din nou.  

Vezi și Secretul pentru cea mai bună plăcintă cu dovleac. Ce ingredient special trebuie neapărat să adaugi, îi dă un plus de savoare

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *