La ce temperatură se coace pâinea. Secretul pentru a ieși exact ca la brutărie

Ce e important să știi pentru un rezultat ca la carte

Scris de: Oana Matei

23 Feb. 2023

La ce temperatură se coace pâinea. Secretul pentru a ieși exact ca la brutărie

Mulți nu își pot imagina viața fără pâine. Chiar dacă în magazine se găsesc multe variante de pâine, tot mai mulți oameni coc pâine acasă. Pâinea preparată acasă are următoarele avantaje: nu conține conservanți sau alte ingrediente nedorite, este preparată din produse de înaltă calitate, are un gust mai bun și este mai hrănitoare. Dacă ești interesat cum se prepară pâinea acasă, trebuie mai întâi să înveți elementele de bază ale procesului.

Temperatura ideală în procesul preparării pâinii

Pentru ca pâinea coaptă acasă să fie delicioasă, densă și crocantă, trebuie să monitorizezi temperatura ingredientelor, a mediului de dospire, a coacerii  și în final temperatura internă a pâinii. Temperatura   este esențială în fiecare etapă de preparare a pâinii.

1.Temperatură dospire aluat pâine

Dacă folosești drojdie proaspătă, este nevoie să o activezi. Drojdia proaspătă se activează cu o linguriță de zahăr și apă la temperatura cuprinsă între 32- 38 ºC. Dacă temperatura apei este mai rece, drojdia nu se va activa, iar dacă temperatura apei este peste 40 ºC, drojdia va muri.

De asemenea, temperatura făinii este necesară să fie la temperatura mediului, respectiv între 22- 27 ºC.

După frământare, aluatul se pune la dospit la cald, ferit de curenți de aer, acoperit cu folie alimentară.

Cel mai bine, aluatul de pâine dospește dacă puneți vasul cu aluat într-o pungă de plastic pe care o închideți la capăt.

La ce temperatură se coace pâinea. Sfaturi prețioase

2. Temperatura de coacere

Pentru a obține acea coajă crocantă și un miez  pufos și dens, este nevoie să creezi în cuptor un mediu umed. Acesta se obține prin umplerea unei tăvițe cu apă pe care o așezi în cuptor pe nivelul inferior, sub tava cu pâine.

Înainte de a da pâinea la copt, cuptorul se preîncălzește la temperatura de 250 ºC. Pâinea se coace la această temperatura acoperită cu un capac sau cu folie alimentară, primele 20 de minute. Nu se deschide ușa cuptorului în intervalul de 20 de minute. După primele 20 de minute se reduce temperatura la 200 ºC. Tot acum este momentul când se înlătură capacul de pe pâine și se scoate din cuptor tava cu apă. La temperatura de 200ºC, pâinea se mai lasă la copt pentru 30 de minute.

3. Cum se verifică dacă pâinea este coaptă?

După trecerea timpului indicat de coacere sau dacă observi că pâinea a format coaja aurie dar nu știi dacă miezul  este suficient copt, poți verifica astfel: cu o mănușă sau o cârpă, ridici pâinea și să bați cu  degetele, coaja de pe partea inferioară a pâinii. Un sunet a ”gol” indică că pâinea este bine coaptă, dacă sunetul este plin, mai lasă pâinea în cuptor pentru 5- 10 minute.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.1 17 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *