Pizza este un preparat cu specific italian, care a ajuns să fie consumat pe tot globul. Se găsește în meniurile multor restaurante, dar poate fi făcut și acasă, după rețete clasice. La ce temperatură se coace pizza și cum obții un blat perfect crocant și aerat. Secretul pentru cea mai bună pizza de casă.
Indiferent că preferi pizza cu blat pufos sau subțire, acesta reprezintă baza preparatului. O pizza bună trebuie să aibă un blat bun, dar și ingrediente de calitate. Aluatul are nevoie de suficient timp de dospire, iar pentru a obține rezultatul perfect, trebuie să folosești făină din grâu dur.
Ingrediente pentru aluatul de pizza:
Citește și: Din ce e făcută pizza de la Luca. Puțină lume știe ce conține, de fapt
Ser cerne făina într-un bol, iar separat, se face o maia din: drojdie, zahăr, o lingură de făină și puțină apă. Se amestecă și se lasă 10 minute la crescut, după care se pune peste făină. Se adaugă restul de apă, uleiul și un praf de sare și se frământă până când se obține un aluat suplu și elastic.
Acesta se lasă la crescut, într-un vas acoperit cu folie alimentară. Dospirea trebuie să dureze cel puțin o oră, dar aluatul poate fi dopit și timp de câteva ore, la rece, sau chiar peste noapte. După ce a stat la căldură până și-a dublat volumul, aluatul de pizza se pune la frigider.
Citește și: Secretul celui mai bun sos de pizza. Ingredientul magic pe care îl adaugă întotdeauna bucătarii italieni
Acesta se va scoate din frigider cu o jumătate de oră înainte de a fi preparat. Se formează bile de aluat potrivite și se lasă pe blatul de bucătărie timp de 10 minute. Glutenul se va relaxa, iar aluatul se va întinde foarte ușor, cu mâinile, pentru că va deveni elastic. Nu întinde aluatul cu sucitorul, pentru că vei sparge bulele de aer și nu va mai fi pufos.
După ce ai întins aluatul, adaugă sosul de roșii și ingredientele preferate. Dacă faci pizza cu blat subțire, ai grijă să nu pui prea multe ingrediente, pentru că riști să nu se coacă uniform.
Pizza se coace cel mai bine în cuptor cu lemne sau în cuptorul pe gaz. Cuptoarele electrice nu sunt cele mai potrivite pentru pizza, deși au funcție specială pentru acest preparat. Pentru un rezultat cât mai apropiat de cel din pizzerii, poți folosi o piatră specială pentru copt pizza.
Citește și: Cum se face cel mai bun aluat de pizza. Ce făină trebuie să folosești, de fapt
Dacă multe preparate se coc la temperatură mică, pentru pizza este nevoie de un cuptor bine încins și de o temperatură ridicată. Pizza se coace de obicei la 230-240 de grade Celsius, pe treapta din mijloc a cuptorului. Este nevoie de 8-10 minute pentru a fi gata, însă timpul depinde de cuptor și de grosimea aluatului. Cel mai bine este să verifici periodic, iar când pizza este rumenită, o poți scoate din cuptor.