Coacerea și curățarea vinetelor pot fi activități solicitante, mai ales dacă vorbim despre cantități mari. Aceste legume se pot păstra coapte și curățate la congelator, dar sunt folosite și pentru a prepara zacuscă și diferite salate pentru iarnă. Ele pot fi coapte la foc de lemne, pe flacăra aragazului, dar și la cuptor. La ce temperatură se coc vinetele la cuptor și ce trebuie să faci pentru a se găti uniform.
Dacă ai de copt o cantitate mare de vinete, cu siguranță vrei să alegi metoda cea mai simplă. Vinetele au cel mai bun gust dacă sunt coapte la foc de lemne sau pe jar. Aroma de fum intră în ele și le dă o savoare deosebită. Dacă nu ai posibilitatea de a coace vinetele în acest fel, o poți face pe aragaz sau în cuptor.
Pentru a coace vinetele pe aragaz, ai nevoie de o tavă de tablă. De asemenea, atât vinetele, cât și ardeii pot fi copți direct pe flacără. În acest caz trebuie să stai lângă aragaz și să întorci constant legumele, pentru a nu se arde și pentru a se coace uniform pe toate părțile. Ține cont de faptul că aragazul se va murdări, din cauza lichidului care se scurge din aceste legume pe măsură ce se coc.
Dacă vrei să coci vinetele în cuptor, trebuie ca acesta să fie preîncălzit la 200-220 de grade Celsius. Vinetele se spală și se pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pentru a se coace uniform și pentru a nu murdări cuptorul, poți înțepa vinetele din loc în loc, cu furculița sau cu vârful cuțitului.
Citește și: Secretul celor mai delicioase vinete la borcan pentru iarnă. Doar câțiva oameni știu această rețetă
Pune tava cu vinete la cuptor, la 200 de grade, pentru aproximativ 40-45 de minute. În funcție de cât de mari sunt vinetele, ele pot avea nevoie și de 50 de minute pentru a se coace. Verifică vinetele la fiecare 15 minute și întoarce-le pe toate părțile, pentru a fi coapte uniform. Dacă ai cuptor electric, setează căldură și de sus, și de jos.
După ce au fost coapte, vinetele se pun într-un vas și se lasă la răcit, după care vor fi curățate. Cea mai simplă metodă de a curăța vinetele coapte presupune să folosești folie de aluminiu. Taie cu un cuțit partea unde este cotorul vinetelor și învelește-le în folie de aluminiu. Strânge folia de la capătul bombat al vinetei, lăsând deschis în partea unde a fost cotorul.
Citește și: Cu ce poți să înlocuiești uleiul în salata de vinete. Așa va fi mult mai delicioasă. Bonus: nici nu îngrașă
În acest fel, miezul vinetelor va ieși prin acea deschizătură și vinetele vor fi curățate în timp-record. Metoda clasică de curățare a vinetelor presupune să ai la îndemână un vas cu apă rece și să desfaci coaja fâșii de pe vinete.
Indiferent că urmează să prepari din ele salată, să le pui la congelator sau să le folosești la zacuscă, vinetele coapte trebuie să fie bine scurse de apă. După ce le-ai curățat, pune-le într-o strecurătoare sau pe un tocător așezat în plan înclinat, astfel încât zeama să se scurgă.