La ce temperatură se lasă cozonacul la dospit. Trucurile de aur ale gospodinelor pentru a ieși incredibil de pufos și bun - Ego.ro

La ce temperatură se lasă cozonacul la dospit. Trucurile de aur ale gospodinelor pentru a ieși incredibil de pufos și bun

Aluatul se poate dospi și la rece

Scris de: Daoud Andra

02 May. 2024

La ce temperatură se lasă cozonacul la dospit. Trucurile de aur ale gospodinelor pentru a ieși incredibil de pufos și bun

Cozonacul este nelipsit de pe mesele de sărbători ale românilor. Indiferent că îl prepari cu multă nucă, cu rahat sau cu stafide, secretul unui cozonac reușit constă în frământarea și dospirea aluatului. De aici pornește totul, iar dacă ții cont de anumite trucuri, vei obține un rezultat pufos și delicios de fiecare dată.

Trucuri de care să ții cont când frămânți cozonac

Aluatul pentru cozonac este unul aparent simplu. Se face din făină, drojdie, lapte, ouă, zahăr și diverse arome, iar pentru un rezultat ca la carte, trebuie să ții cont de anumite trucuri. Alege o făină cu un procent mare de proteine, pentru ca aluatul să fie elastic și ușor de manevrat.

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei sau călduțe. Nu încălzi prea tare laptele, pentru că riști să opărești drojdia. Cerne făina și frământă cozonacul până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Acoperă vasul cu un prosop curat sau cu folie de plastic și lasă aluatul la dospit în bucătărie.

Vezi și: Cum obții un cozonac pufos ca la mama acasă. Trucuri pentru un rezultat de excepție

La ce temperatură se lasă cozonacul la dospit

Temperatura la care dospești aluatul este importantă. Dacă în bucătărie este răcoare sau curent, cozonacul nu va crește așa cum trebuie. Asigură-te că sunt cel puțin 25 de grade Celsius în încăpere și evită să deschizi geamurile, pentru a nu se face curent. Este de preferat să pui vasul cu aluat într-un loc în care temperatura este constantă.

Aluatul trebuie să stea la dospit cel puțin o oră înainte de a fi intins și adăugată umplutura. Dacă se dospește prea mult, aluatul va fi greu de manevrat, iar dacă nu este suficient dospit, cozonacul va ieși tare și nu va fi pufos.

După ce aluatul este intins și este pusă umplutura, cozonacii se pun în tăvi și se mai lasă și acolo la dospit, înainte de a fi puși la cuptor. Mai lasă cozonacii în tăvi să se dospească cel puțin o jumătate de oră, înainte de a-i pune la cuptor.

Vezi și: Temperatura optimă la care se coace cozonacul. Câte minute se lasă la cuptor și cum verifici dacă s-a copt suficient

Ce este dospirea la rece

O modalitate de a dospi aluatul pentru cozonac, pâine sau pizza este și la rece, peste noapte. După ce a stat la temperatura camerei suficient timp cât să își dubleze volumul, aluatul se acoperă și se pune la frigider, pentru cel puțin 8 ore. Cu cât stă mai mult la rece și drojdia fermentează, cu atât aluatul de orice fel va fi mai ușor de digerat.

După ce este scos din frigider, aluatul se lasă să ajungă la temperatura camerei, după care poate fi manevrat, întins și umplut. De asemenea, cozonacii se mai lasă la crescut și în tăvi, chiar dacă aluatul a fost dospit și la rece.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Alexandra Ungureanu și Keo fac echipă la “Te cunosc de undeva” “Eu îl înțep, mai țip la el, îl ambiționez, îl mai cert!”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Gabriela Prisăcariu, out de pe cel mai important podium din România! Dani Oțil, reacție fabuloasă
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025. Documentul necesar copiilor care nu au împlinit 6 ani. Când...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ministerul Muncii a publicat ORDINUL prin care se fac plăţile restante. Avem DOCUMENTUL care arată...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Cum a făcut față fiul adoptiv al Luminiței Anghel, la perioada studiilor? "Mă dădea afară...
Zodiac Chinezesc săptămâna 1–6 aprilie 2025: lecții de răbdare și energie intensă
Tyla Uimește la Billboard Women in Music 2025: „Nimeni n-a mai purtat așa ceva!”
A fost jignită și execrabil criticată pentru greutatea ei, dar acum le-a dat șah mat....
Dezvăluiri din culisele Asia Express 2025. Care este echipa de vedete ce a atras antipatia...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Mănânci biscuiți oreo? Cât de sănătoși sunt
Câinele din filmul `The Friend` și-a eclipsat colegii de platou, Naomi Watts și Bill Murray
Cum ar fi fost căsnicia Luminiței Anghel cu Marcel Pușcaș. Fiul adoptiv, David, face dezvăluiri...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *