Rufele colorate pot fi foarte pretențioase atunci când vine vorba despre spălare și întreținere. Dacă nu folosești un detergent potrivit și nu faci setările corecte la mașina de spălat, hainele tale preferate pot fi compromise. La ce temperatură se spală hainele colorate, pentru a te bucura de ele cât mai mult timp.
Atunci când speli haine închise la culoare, trebuie să ții cont de câteva lucruri pentru a nu le deteriora. Este cunoscut faptul că spălările repetate duc la estomparea culorilor. În timp, blugii, tricourile sau rochiile care cândva erau de un negru sau albastru intens ajung să aibă culori mai șterse.
Pentru a păstra cât mai mult timp hainele colorate ca noi, poate fi nevoie să apelezi la un detergent special. Pe piață există diferite tipuri de detergenți care se potrivesc hainelor colorate. Un detergent obișnuit, de tip pudră, poate lăsa urme albe pe hainele tale preferate. Optează, așadar, pentru un detergent lichid, pentru haine colorate, și folosește o cantitate moderată.
Nu doar detergentul, ci și programul de spălare este foarte important în cazul hainelor colorate. Dacă albiturile pot fi spălate la temperaturi ridicate, de 60 sau chiar 90 de grade Celsius, în cazul hainelor colorate lucrurile stau diferit. Contează și materialul din care sunt făcute hainele, nu doar culoarea, dar în general, rufele închise la culoare se spală la temperaturi joase.
Toate hainele au o etichetă interioară cu informații despre material și despre îngrijirea acestuia. Acolo vei găsi detalii despre cum să speli, cum să usuci și cum să calci hainele respective. De obicei, hainele colorate se spală la 30 de grade sau maximum 40 de grade Celsius.
Citește și: Ingredientul pe care să-l adaugi în mașina de spălat. Vei avea cele mai pufoase haine, trucul e genial
De asemenea, programul de spălare nu trebuie să fie unul lung. Dacă nu vorbim despre haine foarte murdare, cu pete vizibile și greu de îndepărtat, este suficientă o spălare care să le împrospăteze mirosul. Poți opta pentru un program de tip express, cu apă rece. Multe modele de mașini de spălat au programe speciale pentru haine colorate și le poți selecta pe acelea.
Un alt detaliu care face diferența este legat de clătire. Dacă folosești balsam, selectează o clătire suplimentară, pentru a te asigura că nu vor rămâne pete albicioase pe hainele colorate.
Pentru a usca aceste haine, poți folosi și uscătorul electric, în cazul în care materialul permite. Tot pe etichetă apare un simbol cu un uscător tăiat, în cazul în care materialul nu se pretează pentru o astfel de uscare. Hainele colorate se usucă cel mai bine la aer, însă nu în soare.
Dacă stau în bătaia directă a razelor soarelui, materialul se va decolora mai repede. Chiar și câteva ore în care lași hainele pe balcon, pe sârmă în curte sau pe terasă și bate soarele direct pe ele sunt suficiente pentru a compromite culorile.