Bumbacul este un material natural care se regăsește în multe tipuri de articole vestimentare și nu numai. Dacă nu este îngrijit corespunzător, acesta își poate pierde proprietățile. La ce temperatură se spală hainele din bumbac și de ce detalii să ții cont atunci când pui la spălat.
Bumbacul se regăsește în numeroase tipuri de țesături, de la haine pentru adulți sau bebeluși, până la așternuturi de pat, prosoape, fețe de masă sau alte feluri de textile. Este unul dintre cele mai durabile materiale, însă are nevoie de o îngrijire specifică, pentru a ne bucura cât mai mult timp de aspectul său.
În funcție de țesătură și de culori, hainele din bumbac se spală la temperaturi mai ridicate sau mai scăzute. De asemenea, trebuie să ținem cont dacă în compoziția articolului respectiv există și alte materiale, pe lângă bumbac, cum ar fi elastanul, lâna, inul sau poliesterul.
Articolele vestimentare din bumbac se spală la 30 sau la 40 de grade Celsius, în funcție de tipul lor. Hainele albe și cele deschise la culoare pot fi spălate la temperaturi mai mari, în timp ce acelea care au culori închise trebuie să fie spălate la temperatură mai mică, pentru a nu-și pierde culoarea.
În ceea ce privește articolele pentru casă, precum prosoapele și lenjeriile de pat, acestea au nevoie să fie spălate la temperaturi mai mari, pentru a fi curățate în profunzime. Dacă sunt din bumbac 100%, așternuturile și prosoapele se pot spăla la 50 sau 60 de grade Celsius. De asemenea, putem folosi bicarbonat de sodiu și oțet, pe lângă detergent, pentru ca acestea să fie curățate în profunzime și să aibă un miros proaspăt și plăcut.
Vezi și: La ce temperatură se spală hainele negre. Greșeala pe care o fac multe persoane
Țesăturile din bumbac care nu pot fi spălate la temperaturi mari pot fi dezinfectate cu ajutorul fierului de călcat. Dacă indicațiile de pe etichetă recomandă o temperatură mai mică de spălare, le putem călca apoi, pentru a ne asigura că microbii din țesătură au fost eliminați complet. Acest lucru se recomandă mai ales în cazul hainelor pentru bebeluși, ale celor pentru copii sau în cazul articolelor care vin în contact direct cu pielea, mai ales dacă vorbim despre o piele sensibilă.