Prosoapele de bucătărie sunt unele dintre cele mai murdare textile din casă. Le folosim zilnic atunci când gătim, când mâncăm, iar resturile de mâncare și grăsimea se îmbibă în ele, ajungând să fie greu de curățat. La ce temperatură se spală prosoapele de bucătărie pentru a îndepărta chiar și cele mai dificile pete și ce să adaugi în mașina de spălat, pe lângă detergent.
Deși mulți oameni preferă să pună haine la spălat la grămadă, unele textile au nevoie să fie spălate separat, pentru a putea fi curățate în profunzime. Hainele obișnuite, pe care le purtăm în fiecare zi, nu pot fi spălate la temperaturi ridicate, pentru că se va strica țesătura. Nici nu au nevoie de programe de spălare lungi sau de pre-spălare, pentru că nu acumulează atât de multă murdărie.
Prosoapele de corp, cele de față, dar și cele de bucătărie, lenjeriile de pat, lenjeria de corp și hainele bebelușilor ar trebui să fie spălate separat, pentru că necesită un regim special. Dintre toate aceste textile, prosoapele de bucătărie sunt, probabil, cele mai murdare. Petele de grăsime și de mâncare pot fi greu de îndepărtat, la programul clasic de spălare și la temperaturi joase.
Pentru a scăpa de petele de pe prosoapele de bucătărie și de mirosurile acestora, este nevoie să fie spălate la temperaturi înalte. Setează un program de spălare pentru bumbac sau pentru rufe foarte murdare. Temperatura de spălare trebuie să fie de cel puțin 60 de grade Celsius, pentru ca petele să se curețe. Dacă speli doar prosoape, poți seta chiar și o temperatură mai mare, de 90 de grade. Pe lângă detergentul obișnuit, adaugă în compartimentul mașinii de spălat și două linguri de bicarbonat de sodiu. Acesta poate fi pus și direct în cuvă.
O metodă extrem de eficientă de a curăța prosoapele de bucătărie este să le fierbi. Mașina de spălat poate să nu elimine complet petele de mâncare de pe prosoape, mai ales dacă acestea sunt vechi. Cu cât au stat mai mult și s-au impregnat în material, cu atât vor fi mai greu de scos. Pentru a scăpa de ele, poți apela la o metodă veche, dar extrem de eficientă și anume fierberea.
Într-o oală mare pe aragaz, se pune conținutul unui plic de bicarbonat de sodiu și se adaugă prosoapele de bucătărie. Acestea se lasă la fiert 30 de minute, timp în care apa fiartă și bicarbonatul vor dizolva petele persistente de grăsime și de mâncare. Pentru un plus de eficiență, poți adăuga și câteva linguri de detergent de vase sau de săpun lichid.
Această metodă de curățare prin fierbere era folosită cu succes în trecut de mamele și bunicile noastre. Acestea fierbeau prosoapele, fețele de pernă sau scutecele copiilor, pentru a le curăța în profunzime și a elimina toți microbii din țesătură. Pentru textilele foarte murdare, în trecut se folosea sodă caustică.
După ce au fost fierte, prosoapele se scot din oală și se lasă la scurs, după care se clătesc în apă rece, pentru a elimina urmele de detergent și bicarbonat.