Botezul este prima sfântă taină pe care o primește un om în viață. Acest eveniment important din viața fiecărui copil este legat de o serie de tradiții și obiceiuri de care mulți părinți țin cont. Dacă unii dintre ei se grăbesc să își boteze copiii la vârste foarte mici, alții așteaptă luni bune până când fac acest lucru. La ce vârstă se botează copiii, potrivit credinței creștine? Bebelușii nu ar trebui să depășească o anumită vârstă fără să fie botezați, potrivit preoților.
Botezul reprezintă una dintre cele șapte taine bisericești. Se spune că prin botez, oamenii sunt iertați de păcatul strămoșesc și devin creștini. Acest eveniment are o încărcătură deosebită pentru toți părinții, care își doresc să organizeze pentru micuții lor un botez cât mai reușit. Slujba de botez este plină de semnificații, iar evenimentul în sine este legat de o serie de tradiții.
Citește și: Theo Rose și Anghel Damian și-au creștinat copilul. Primele imagini de la botez
Se spune că până la botez, copilul nu trebuie să fie strigat pe nume, nici să stea afară după apusul soarelui. În ziua în care primește această taină, bebelușul este dus la biserică de părinți sau de moașă. Acolo, preotul citește o parte din slujbă, după care moașa îl dă nașilor, iar aceștia plătesc un preț simbolic pentru copil.
Bebelușul este ținut în brațe de nași pe tot parcursul slujbei religioase. Preotul oficiază taina botezului prin întreita scufundare în cristelniță, în numele Sfintei Treimi. Apoi, bebelușul primește și taina mirungerii și a împărtășaniei și este închinat la icoane.
Citește și: Ce nu se face la botez. Regulile pe care trebuie să le respecți, puțini știu
Unii părinți se sperie de scufundarea în apă, mai ales că mulți preoți bagă bebelușii în cristelniță și cu capul. Din acest motiv, părinții au tendința să amâne momentul oficierii botezului, astfel încât copiii să fie mai mari. Biserica ortodoxă recomandă ca botezul să se facă la 40 de zile după naștere, atunci când se încheie perioada de lăuzie a mamei.
Preoții spun că este bine ca micuții să primească botezul cât mai repede după ce împlinesc 40 de zile de viață. Astfel, evenimentul poate fi organizat începând cu vârsta de 6-7 săptămâni a copilului. Nu este bine să treacă prea mult timp, spun reprezentanții bisericii. Momentul poate fi amânat până la 4 luni ale bebelușului, însă nu mai mult, sunt de părere preoții.
Dacă părinții vor să organizeze botezul mai târziu de 4 luni, ei pot face slujba de binecuvântare, la 40 de zile, iar botezul poate fi oficiat mai târziu.
Citește și: Cât costă un botez, în 2023, la biserică. Ce include de fapt. Cât plătesc părinții și ce achită nașii
În ziua botezului, nașii trebuie să aibă lumânarea de botez, precum și hainele cu care va fi îmbrăcat bebelușul după ce va fi creștinat. De asemenea, trusoul pentru preot intră tot în sarcina nașilor. Acesta trebuie să conțină:
Părinții trebuie să aibă asupra lor certificatul de naștere al copilului.