Pensia reprezintă un drept financiar ce se acordă tuturor românilor care îndeplinesc condițiile legale privind vârsta de pensionare și stagiul de cotizare. Vârsta standard de pensioare este diferită în cazul bărbaților de cel al femeilor.
Dacă la bărbați, lucrurile sunt simple, având în vedere că toți se pot pensiona odată cu împlinirea vârstei de 65 de ani, la doamne, vârsta standard nu este fixă, ci se modifică la un interval de câteva luni. Iată la ce vârstă se pot pensiona femeile din România, în 2023.
Legislația din România prevede mai multe tipuri de pensii. Atât bărbații, cât și femeile se pot pensiona pentru limita de vârstă, anticipat, anticipat parțial sau din cauza invalidității. De asemenea, mai există o categorie de pensii – cea de urmaș.
Pentru fiecare dintre categoriile de mai sus există anumite condiții care trebuie îndeplinite, conform Legii nr. 263/2010.
Pensia pentru limita de vârstă – se acordă asiguraților care îndeplinesc cumulativ la data pensionării condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul de cotizare (minim 15 ani atât pentru bărbați cât și pentru femei).
Pensia anticipată – se acordă asiguraților cu cel mult cinci ani înainte de împlinerea vârstei standard de pensionare, cu condiția să fi realizat un stagiu de cotizare cu minim opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Cuantumul pensiei anticipate se stabilește la fel ca în cazul pensiei pentru limita de vârstă.
Pensia anticipată parțială – se acordă asiguraților cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, care au realizat stagiul complet de cotizare, dar și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.
Pensia de invaliditate – se acordă persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare, dar care au pierdut total sau cel puțin 50% din capacitatea de muncă din cauza bolilor profesionale, accidentelor de muncă, bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniilor și SIDA, precum și în urma bolilor obișnuite și accidentelor care nu au legătură cu munca.
Pensia de urmaș – se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor în condițiile legii.
Pentru bărbați, vârsta de pensionare este aceeași. Dacă la 31 decembrie 2010, aceștia puteau ieși la pensie la 64 de ani, în prezent o pot face începând cu vârsta de 65 de ani. Așadar, în ultimul deceniu, vârsta de pensionare pentru bărbați a crescut cu un an.
Pentru ca un bărbat din România să se poată pensiona la limita de vârstă (65 de ani), trebuie să fi îndeplinit stagiul minim de cotizare, care este de 15 ani (perioada în care un bărbat a muncit legal și a contribuit la fondul de pensii).
Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
Pentru femei, însă, lucrurile stau diferit. Stagiul minim de cotizare este, într-adevăr la fel. În schimb, stagiul complet de cotizare este în prezent de 32 de ani, în condițiile în care la finele anului trecut era de 31 de ani și 11 luni.
Vârsta standard de pensionare pentru femeie a crescut în ultimii ani și continuă să crească. Înainte de anul 2011, vârsta de pensionare era de 59 de ani. După această dată, a crescut până la 62 de ani cât este în prezent. În 2022, femeile se puteau pensiona la 61 de ani și 9 luni. Din ianuraie 2023, vârsta de pensionare a crescut la 62 de ani.
În 2030, vârsta standard de pensionare pentru femei va ajunge la 63 de ani, iar din 2035 urmează să se egaleze cu cea a bărbaților, respectiv 65 de ani, potrivit Libertatea.ro.
În ultimele săptămâni, francezii au ieșit masiv în stradă pentru a protesta împotriva reformei pensiilor care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat joi, 16 martie, că guvernul a ales să îşi angajeze răspunderea pentru adoptarea reformei pensiilor, care nu va mai fi supusă la vot în camera legislativă inferioară, fapt ce a stârnit o și mai mare nemulțumire în rândul populației.
Conform unor surse citate de AFP, președintele francez Emmanuel Macron a decis să treacă controversata reformă a pensiilor prin parlament fără vot. În urma acestei măsuri, este foarte posibil ca protestele să ia o amploare și mai mare.