La ce vârstă se simt cei mai mulți oameni, cu adevărat, fericiți, conform celor mai recente studii. Dacă ai putea avea o vârstă pentru tot restul vieții, care ar fi? Ai alege să fii mereu copil, absolvit de cele mai obositoare responsabilități ale vieții? Ți-ar plăcea să ai, de exemplu, 10 ani, să îți poți petrece zilele jucându-te cu prietenii ? Sau ai alege începutul de 20 de ani, când timpul se simte nesfârșit și te bucuri de distracție cu prietenii, în cluburi, în vacanțe? Ce spune rezultatul surprinzător al unui studiu.
Într-un sondaj recent care a pus această întrebare, cel mai popular răspuns nu a fost 10 sau 23, ci 36 de ani. Cu toate acestea, psihologii de dezvoltare au considerat că răspunsul are mult sens. Specialiștii au studiat experiențele oamenilor timp de aproximativ 4 ani. Aceștia și-au concentrat atenția în jurul oamenilor situați în segmentul de vârstă cuprins între 30 de ani și începutul de 40 de ani. Această etapă a vieții, deși plină de provocări, a rezultat a fi mult mai plină de satisfacții decât ar putea crede majoritatea.
Atât de multe se întâmplă în această perioadă. Cumpărăm case, ne căsătorim, divorțăm, ne construim cariera, alegem să avem copii sau nu. Ținând cont de toate aceste aspecte, psihologii au numit perioada de la 30 la 45 de ani „maturitate stabilită”. Apoi și-au propus să o înțeleagă mai bine. Au intervievat peste 100 de persoane din acest segment de vârstă și au colectat date de sondaj de la peste 600 de persoane suplimentare. S-au gândit că vor exista recompense în această perioadă a vieții. Principala provocare pe care au anticipat-o a fost ceea ce au denumit „criza în carieră și îngrijire”. Aceasta se referă la coliziunea dintre cerințele la locul de muncă și cerințele de îngrijire pentru alții. Toate acestea au loc între 30 de ani și începutul de 40 de ani.
Da, oamenii se simțeau copleșiți de griji dar au vorbit și faptul că se simțeau profund mulțumiți. Toate aceste provocări ale vieții le-au adus și bucurie. Deși există momente complicate în această perioadă de timp, oamenii ajung să se simtă împliniți.
Când au analizat mai atent datele, a început să devină clar de ce oamenii ar putea dori să rămână la aproximativ 36 de ani. Majoritatea au declarat că se simt în floarea vieții lor și la apogeu. După ani de muncă pentru a dezvolta cariere și relații, mulți au simțit că lucrurile se așează la locul lor. De asemenea, majoritatea au recunoscut că au mai multă încredere în sine și s-au înțeles mai bine cu cei din jur.