La ce vârstă trebuie să se spovedească copiii, în fața unui duhovnic. Spovedania este unul dintre cele mai des întâlnite ritualuri bisericeşti la care apelează majoritatea oamenilor. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori, în prag de sărbători. Însă creștinii fac asta și în cursul anului, atunci când simt nevoia. Acest lucru nu trebuie făcut doar de către adulți, ci și de copii. Însă puțini sunt cei care știu de la ce vârstă trebuie să se spovedească copiii.
Pentru că omul nu rămâne la fel de curat, pur, toată viața, așa cum era în momentul în care a fost botezat, acesta trebuie să se spovedească în fața unui duhovnic.
Asta presupune mărturisirea păcatelor și a lucrurilor greșite pe care le-a făcut în ultima vreme. În perioada postului, oamenii obișnuiesc să se spovedească. La ce vârstă trebuie să se spovedească copiii.
Odată cu trecerea anilor, oamenii greșesc în fața lui Dumnezeu, cu gândul, cu vorba, cu fapta sau cuvântul. Se știe că până la vârsta de 7 ani se consideră iertate păcatele copilăriei. Apoi, acestea trebuie neapărat să fie mărturisite în fața duhovnicului.
„O vorbă din bătrâni spune că „păcatele mărturisite sunt pe jumătate iertate”. Și Taina Spovedaniei ne învață să ne ușurăm sufletul de povara greșelilor. Căci Dumnezeu ne iartă pentru tot și ne călăuzește pe calea cea bună.
Iar în cazul copiilor e cu atât mai important acest pas în viața de creștin, cu atât mai mult cu cât îi învață să conștientizeze propriile greșeli, să și le asume și să încerce, pe cât posibil, să nu le mai repete. Atunci când stăpânește limbajul uzual, când știe sensul cuvintelor, copilul începe să le folosească, uneori cu răutate.
O înjurătură azi, o vorbă rea mâine și sufletul copilului se încarcă de povara remușcărilor. Apoi, ura este un sentiment caracteristic copilăriei, mai ales la vârsta la care cu toții au câte ceva de împărțit cu cei de seama lor.
În jurul vârstei de 7 ani, copiii încep să mintă mai mult și conștient, fură lucruri, ascund anumite fapte, sunt mai curioși ca oricând. Discuția cu preotul duhovnic, prin intermediul spovedaniei, îi poate ajuta să-și înțeleagă greșelile și să le corecteze”, sunt cuvintele unui duhovnic.
Înainte de a merge în fața unui duhovnic, un copil trebuie să aibă încredere în el și în ceea ce face. Să fie conștient de greșeli și să se deschidă în fața celui care îl ascultă. Astfel, un copil și chiar un adult, trebuie să găsească un duhovnic în care să aibă încredere și să se poată deschide în fața lui, mărturisind totul.
Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că „diavolul are, între altele, și vicleșugul acesta, că ia omului rușinea când vrea să săvârșească păcatul și i-o aduce înapoi când vrea să-l spovedească“.
De aceea, este de preferat preotul dispus să ne asculte în secret și nu cel care practică spovedania colectivă. Se spune că duhovnicul este ca și un medic. El ascultă durerea sufletului, analizează răul și stabilește tratamentul spiritual sau canonul, menit să îndrepte păcătosul pe drumul drept.