Perioadele de post reprezintă adevărate provocări pentru credincioșii practicanți. Cu cât postul este mai lung și mai restrictiv, cu atât este mai dificil de ținut. Atunci când cumperi un produs din magazin, este important să citești cu atenție eticheta, pentru a ști dacă poate sau nu să fie consumat în timpul postului. Laptele praf este de post? Răspunsul preoților cu privire la ingredientul care se regăsește în multe dulciuri.
Cele patru posturi de peste an reprezintă o ocazie bună de curățare trupească și spirituală. Scopul postului este pregătirea pentru anumite sărbători importante. În calendarul creștin-ortodox, cele patru sărbători precedate de perioade de post sunt: Crăciunul, Paștele, Sfinții Petru și Pavel și Adormirea Maicii Domnului. Cei care țin post trebuie să renunțe la alimentele de origine animală, dar și la gândurile necurate și să se abțină de la păcate.
Citește și: Când începe Postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce este interzis să faci
Credincioșii practicanți trebuie să excludă complet din alimentație laptele, ouăle, carnea, și să consume doar produse de origine vegetală atunci când țin post. De asemenea, nu sunt permise uleiul și vinul decât în zilele de dezlegare. Reprezentanții bisericii au explicat că scopul acestor interdicții este ca mâncarea să aibă cât mai puțin gust și oamenii să se hrănească doar pentru ca organismul să funcționeze, nu pentru plăcerea de a mânca.
Cu toate acestea, multe persoane care postesc se îndreaptă către produse procesate, care imită foarte bine gustul alimentelor de dulce. În magazine se găsește o gamă variată de pateu, mezeluri, cașcaval, dar și dulciuri de post. Dacă vrei să ții un post ca la carte, preoții recomandă să eviți aceste produse și să consumi doar alimente vegetale naturale.
Dacă ții o variantă mai modernă a postului și vrei să te bucuri în continuare de anumite alimente, trebuie să citești lista de ingrediente. În ceea ce privește dulciurile, un ingredient care apare frecvent pe etichetă este laptele praf degresat. Acesta sau varianta de lapte praf reconstituit reprezintă ingredientele din multe dulciuri de pe piață.
Ambele tipuri de lapte au ridicat numeroase dileme, iar persoanele care țin post au vrut să știe dacă pot consuma produse care au în componența lor aceste ingrediente. Răspunsul a venit chiar de la un preot, care a explicat faptul că și laptele praf, și laptele degresat, conțin, la bază, lapte natural. Prin urmare, acestea nu sunt de post, indiferent cât de procesate sunt.
Citește și: Ce mănâncă, de fapt, măicuțele de la mănăstire în postul Paștelui. Alimentele care nu lipsesc de la masă
”Laptele praf nu este de post. El este obținut din lapte, într-un proces tehnologic format din două etape: laptele este fiert și, prin evaporare, apa prezentă în mod natural în lapte în proporție de 87% este parțial eliminată. Ceea ce rezultă după evapoararea conținutului de apă este lapte concentrat;
Laptele concentrat este pulverizat în particule fine într-un jet de aer fierbinte, eliminându-se astfel complet apa și rezultând laptele praf. În plus, laptele praf conține și o mulțime de substanțe chimice. Prin urmare, produsele care conțin lapte praf nu pot fi considerate de post.”, a explicat preotul Andrei Atudori, pentru Doxologia.