Laurențiu Cazan, artistul care a participat de șase ori în finala națională Eurovision, este de părere că regulamentul marelui concurs ar trebuie schimbat, după marele scandal. Astfel, pe viitor, s-ar evita și problemele legate de acordarea punctelor.
”Eu aș vota numai după prestația din marea finală, nu pentru cea din ultima repetiție, cum se procedează acum. Sunt de părere că poți cânta bine la repetiții, iar în concurs să n-ai o mare calitate, pe care trebuie să o aibă orice artist și orice sportiv, stăpânirea de sine”, ne-a declarat Laurențiu Cazan, în exclusivitate pentru ego.ro
Laurențiu Cazan felicită prestația României, de sâmbătă trecută, din marea finală Eurovision, desfășurată la Torino, în Italia.
”Pe solistul Adrian Ursu nu-l cunosc, am auzit că e de la noi, de aici, din Buzău. S-a prezentat bine, din punct de vedere muzical, față de reprezentanții noștri din alți ani. A muncit foarte mult. Bravo, Zdob și Zdub că au cântat o piesă care vorbește despre noi, românii! Ca mesaj a ieșit foarte bine.
Cei de la ”Zdob și Zdub” din Republica Moldova au cântat în română piesa ”Trenulețul”, iar ai noștri, în spaniolă. Bine, aici este interpretabil. Dreptatea este însă împărțită. Eu le dau dreptate și unora și altora. Pe viitor, compozitorii ar trebui să fie români, ar fi bine să și cântăm în limba română, dar nu trebuie să fie obligatoriu, putem cânta și în engleză și în spaniolă. Eu am cântat jumătate în română, jumătate în engleză, piesa ”Say Something”, în 1993, când m-am clasat pe locul al doilea la finala națională Eurovision”, ne-a declarat Laurențiu Cazan, pentru ego.ro
Laurențiu Cazan apreciază și piesa ”Stefania” a artiștilor ucranieni din trupa ”Kalush Orchestra”, care au obținut marele trofeu. Deși mulți susțin că s-a votat subiectiv la această ediție, Laurențiu susține că piesa este bună, din punct de vedere muzical.
”Piesa Ucrainei a fost una bună, mi-a plăcut. În plus, Ucraina a mai câștigat, și a câștigat pe bune, deci puteau câștiga și acum, și fără această situație. Nu poți scoate însă războiul din ecuație. E o situație internațională complicată. Poate că era mai bine ca anul acesta să se fi făcut o ediție de ajutorare a Ucrainei, fără premii, un spectacol de strângere de fonduri. A câștigat Ucraina, dar dacă ei nu vor putea găzdui marea finală, de anul viitor, competiția se poate desfășura și în altă țară, cu siguranță”.
Laurențiu Cazan mai este de părere că soliștii ar trebui votați de către juriul de specialitate al fiecărei țări participante doar în seara finalei, nicidecum la ultima repetiție, așa cum s-a procedat până acum.
”Se votează ultima repetiție, se uită jurații pe ecran. Aici eu nu vreau să supăr pe nimeni, dar nu-s de acord cu regulamentul acesta. Eu aș vota numai după prestația din seara finalei. Poți face o repetiție și să cânți bine, iar în concurs să n-ai o altă calitate, pe care trebuie să o aibă un artist sau un sportiv, la Jocurile Olimpice, adică stăpânirea de sine. Este un antrenament foarte complicat și greu pe care nu mulți reușesc să îl treacă. Nadia Comăneci, pe lângă faptul că, la vârsta de 14 ani, în 1976, la Montreal, era genială și antrenată, ea a avut un mare har și o calitate de la Dumnezeu și de la cei care au antrenat-o, tăria de sine. Nu i-au tremurat picioarele pe bârnă. Este o componentă extraordinar de importantă în performanță. Dacă ai emoții nu poți face performanță. Nota trebuie dată în urma performanței din concurs, acolo se vede valoarea. Degeaba ești Messi la antrenamente, la meciuri trebuie să dai gol, în fața spectatorilor, a mulțimii”.
Într-un interviu acordat în urmă cu două zile pentru ego.ro, solistul Ovi Jacobsen, membru al juriului din marea finală Eurovision, ne-a vorbit despre regulamentul sistemului de votare.
„Votul juriului de specialitate se dă cu o seară înainte, nu sâmbătă seara, așa se face întotdeauna. Personal, nici nu m-am uitat la finală, o văzusem cu o seară înainte, ca juriu. Ulterior, am văzut ce a apărut în presă și ce acuzații a adus EBU către TVR și către 5 alte țări, cum că nu ar fi fost în concordanță cu regulamentul votului pe care ei l-au propus. Eu pot să spun că respectiva notă de 0 a Moldovei nu are cum să aibă logică pentru că eu, personal, am dat Moldovei punctaj maxim. Pus cap la cap, nu se pupă cu ce s-a transmis din partea noastră, ca juriu. De unde a apărut acel 0 către pentru Moldova, îmi dă cu virgula”.