Regina Marii Britanii a decedat joi seară, la vârsta de 96 de ani. În caz că nu știați, Regina Elisabeta a II-a a avut o legătură specială cu Regele Mihai I al României. Care este istoria relațiilor dintre Casa Regală a Marii Britanii și cea a României, dar și cum se în înrudesc cele două familii regale, puteți afla în rândurile de mai jos.
Nu mulți sunt cei care știu că, Regina Elisabeta a II-a și Regele Mihai I al României au fost veri de gradul al treilea. Ba chiar mai mult de atât, Mihai I a cunoscut-o pe Principesa Ana de Bourbon, viitoarea Regină Ana a României, chiar la nunta regretatei suverane a Marii Britanii cu Prințul Philip.
Regele Mihai I și fosta regină a Regatului Unit au avut o stră-străbunică comună. Mai exact, este vorba despre Regina Victoria a Marii Britanii. Istoria relațiilor dintre Casa Regală a Marii Britanii și cea a României a început în iarna anului 1893, când principele Ferdinand s-a căsătorit cu Principesa Maria.
La naștere, prima regină a României Mari a primit numele de Marie Alexandra Victoria. Bunica sa dinspre tată era Regina Victoria a Marii Britanii, iar bunicul din partea mamei a fost țarul Alexandru al II-lea al Rusiei.
Pe când avea doar 16 ani, Marie Alexandra Victoria s-a logodit cu Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen. Nepot al Kaizerului și principe german, acesta era și moștenitorul tronului României. Așa se face, că celor doi le datorăm trei generații ale Casei Regale din România (Carol al II-lea, Mihai I și Principesa Margareta).
După nunta lor din iarna lui 1983, Primăria Bucureștiului le-a oferit o cupă de argint, iar pe aceasta erau inscripționate următoarele: „Bine ai venit, mireasa de Dumnezeu aleasă, spre a patriei cinstire”.
După cum bine știm, căsătoriile aranjate nu sunt chiar tocmai fericite, însă Ferdinand și Marie Alexandra Victoria au învățat să conviețuiască. Ba chiar mai mult de atât, cei doi au adus pe lume trei băieți și trei fete. Primul lor copil, Carol al II-lea avea să devină regele României, fiind urmat de Elisabeta, Marioara, Nicolae, Ileana și Mircea. Din nefericire, soarta a făcut ca ultimul dintre aceștia să moară de tiroidă.
Tragicul eveniment nu a împiedicat-o însă pe Maria să-și îndeplinească îndatoririle oficiale. Soțul său devenise regele Ferdinand I și ea regină, iar astfel ei aveau să fie primii suverani ai României Mari. După moartea lui Ferdinand, Carol a refuzat coroana. Astfel, Regina Maria a devenit pivotul Casei Regale, fiindu-i alături nepotului său, proaspătul rege Mihai, în cei trei ani ai Regenței.
În cel de-Al Doilea Război Mondial, odată cu țările lor, Prințesa Elisabeta a II-a și viitorul Rege Mihai I au ajuns de o parte și de alta a baricadei. Cu toate acestea, după abdicarea de la tron a lui Carol al II-lea, Regele Mihai l-a îndepărtat pe mareșalul Antonescu, iar armele României s-au întors împotriva Germaniei. Astfel legătura dintre Casele Regale ale Marii Britanii și României a revenit la normalitate.
În 1947, regele Mihai I a fost invitat la nunta verișoarei sale, prințesa Elisabeta. La marele Eveniment, Mihai a fost însoțit de Regina-mamă, Elena. La Londra, el avea să o întâlnească pe aleasa inimii sale, prințesa Ana de Bourbon Parma, viitoarea Regină Ana a României, potrivit stirileprotv.ro.