Lege nouă pentru șoferi. Intră în vigoare de joi, 27 iulie 2023. Ce modificare apare

O nouă modificarea la Codul Rutier intră în vigoare de joi, 27 iulie 2023.
Lege nouă pentru șoferi. Intră în vigoare de joi, 27 iulie 2023. Ce modificare apare

O nouă lege referitoare la amenzile de circulație a intrat în vigoare începând de joi, 27 iulie. Toți șoferii trebuie să știe acest lucru. Iată ce modificari au fost aduse la Codul Rutier. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial.

Lege nouă pentru șoferi. Intră în vigoare de joi, 27 iulie 2023

Concret începâd de joi, 27 iulie 2023, conducătorii auto care au fost sancționați de polițiști vor putea contesta amenzile și la judecătoria de doiciliu nu doar pe raza unde contravenția a fost săvârșită.

Citește și: Cât timp se țin semnele de începător pe parbriz. Ce amendă riscă șoferii care nu le folosesc

Legea 254/2023, care vizează modificarea Codului Rutier a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Actul normativ modifică primul alineat al art 118 din Capitolul VIII ”Căi de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției” al OUG 195/2002 și are următorul conținut:

„Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul”, este noua prevedere din Codul Rutier.

Înainte de modificare, Codul Rutier prevedea că ”împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta”.

În ciuda faptului că, de peste un an, plângerile contravenționale pot fi introduse și la judecătoria de domiciliu, în cazul contravențiilor rutiere acest lucru nu era valabil. Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a unei abateri de la Codul Rutier putea fi depusă doar la judecătoria din locul în care a fost constatată fapta.

Ce amedă riști dacă ești prins cu odorizante agățate de oglinda retrovizoare

Dacă obișnuiești să ții agățate de oglinda retrovizoare centrală a mașinii diverse obiecte, precum odorizante, brelocuri cu pozele celor dragi sau cruciulițe, riști o amendă usturătoare.

Citește și: Ce amendă primești dacă nu ai asigurare auto obligatorie. Legea spune clar

Potrivit oamenilor legii, accesoriile agățate de oglinda retrovizoare sau puse pe bordul mașinii sunt periculoase pentru șoferi, întrucât obstrucționează vederea, ceea ce poate duce la producerea unor accidente rutiere.

Conducătorii auto care încalcă legea pot fi sancționați cu amendă cuprinsă între 1.300 și 2.900 de lei.

În aceeași situație se află și cei care lipesc pe luneta mașinii sau pe geamurile laterale din sapte fotografii cu persoanele dragi decedate.

În plus, pe lângă amendă, șoferilor li se va reține certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă: Aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare” este prevăzut în lege.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Insula Iubirii 2024: Cu câți bani a plătit-o Antena 1 pe Diandra
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *