Indiferent de forma mărțișorului, acesta un motiv de bucurie pentru toate doamnele și domnișoarele. Puteți dărui mărțișor în formă de fluture, floare, chipuri zâmbitoare, alături de un șnur alb cu roșu. Mărțișorul este simbolul venirii primăverii. Puțin sunt însă, cei care știu care este Legenda Mărțișorului.
Există două legende ale mărțișorului și nu doar una, așa cum s-a spus până acum. Despre tradițiile de Ziua Mărțișorului și de unde a apărut, povestesc multe legende populare. Iată mai jos cum au explicat unii această tradiție.
În limba română, cuvântul „Mărțișor” este derivat din cuvântul „Marț”, denumirea folclorică a lunii martie.
Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieșit la marginea pădurii și a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel.
Ea a hotărât să-l ajute și a început a da la o parte zăpada și a rupe ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat și a chemat vântul și gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a înghețat imediat.
Citește și: Tradiții și obiceiuri în luna martie. Ce este bine să faci pentru noroc, sănătate şi bunăstare
Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărțișorului simbolizează sângele ei roșu pe zăpada albă.
O altă legendă spune despre dorința mărețului Soare de a trăi printre oameni. Astfel că într-o zi decide să coboare printre ei, venind sub chipul unui tânăr fecior foarte frumos. A dănțuit cu oamenii, s-a bucurat, dar, se spune, un Zmeu gelos l-ar fi răpit și ascuns într-un turn întunecat. Toată bucuria, veselia oamenilor și a copiilor a dispărut, și nimeni nu aavea curajul să lupte împotriva Zmeului.
Nimeni, în afară de un tânar, care a plecat spre palatul Zmeului, călătorind timp de trei anotimpuri, până acolo. Tânărul a ajuns la palat, când deja zăpada se așternuse peste pământ și era totul înghețat.
Vezi și Semnificația Mărțișorului de 1 Martie. Ce simbolizează de fapt și cum a apărut această tradiție
Odată ajuns, tânărul s-a luptat pe viață și pe moarte cu Zmeul, reușind să-l elibereze pe Soare. Numai că, în urma luptei tânărul fusese rănit grav, și nu a reușit să facă drumul înapoi spre sat. Sângele tânărului curajos a pătat zăpada albă, imaculată, topind-o, și astfel a apărut obiceiul de Ziua Mărțișorului, când tinerii oferă mărțișoare împletite de ei, cu un șnur alb cu roșu, în amintirea tânărului care s-a sacrificat, scrie Playtech.
De 1 martie se poartă tot felul de gablonțuri, bijuterii, toate cu un șnur alb cu roșu. Există persoane care pur și simplu își agață doar șnurul de mână și îl poartă toată luna martie.
În trecut tinerii și tinerele fete frumoase primeau și purtau un bănuț de argint cu un șnur împletit, alb cu roșu
În trecut, nu doar fetele purtau mărțișor, ci și bărbații, după cum ne dăm seama și din legenda de mai sus.
În trecut, mărțișorul a fost numit „Frânghia anului”. El a fost realizat din fire de lână de alb și negru, reprezentând vara și iarna.