Salata de boeuf este nelipsită de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor și nu numai. Acest preparat asociat cu mesele festive este unul extrem de iubit și de gustos, iar pentru a obține un rezultat delicios, trebuie să ții cont de câteta trucuri. Ce carne este recomandat să folosești și care este leguma pe care nu trebuie să o pui în salata de boeuf, pentru că îi strică gustul și textura.
Salata de boeuf este un preparat asociat în general cu sărbătorile și cu mesele festive, însă poate fi pregătită în orice perioadă a anului. Rețeta poate fi adaptată în funcție de gusturi și de preferințe, însă dacă vrei un rezultat ca la carte, trebuie să ții cont de câteva trucuri. Această salată este, practic, un amestec de legume fierte, murături, carne fiartă și maioneză care să le lege. Unele persoane preferă varianta fără carne, pentru o salată mai light.
Dacă alegi însă să folosești carne, optează pentru o bucată de carne de vită. Aceasta se folosește în rețeta originală, deși în țara noastră este înlocuită de multe ori cu carnea de pui sau de curcan. O bucată de rasol de vită este ideală pentru a fi pusă la salata de boeuf. De asemenea, un truc pentru a da gust delicios preparatului este să fierbi legumele în aceeași apă în care ai fiert carnea.
Atunci când vine vorba despre legume, în general se folosesc cartofi, morcovi, țelină și, opțional, mazăre. Legumele trebuie să fie fierte întregi și tăiate cubulețe după ce s-au răcit. Evită să le dai pe răzătoare, pentru că se vor zdrobi atunci când amesteci salata.
Cartoful este leguma care predomină în salata de boeuf, alături de morcov. Alegerea cartofilor este foarte importantă, pentru că dacă nu sunt buni, pot strica tot gustul preparatului. Optează pentru cartofi roșii, pentru că aceștia au o consistență ideală pentru salata de boeuf. Cei albi se îmbibă cu apă atunci când sunt fierți și devin sfărâmicioși când încerci să îi tai cubulețe.
Atunci când amesteci salata, aceștia se vor zdrobi și se vor transforma în piure, ajungând să compromită nu doar gustul, ci și textura salatei de boeuf. De asemenea, un alt ingredient-cheie care influențează rezultatul final este maioneza. Chiar dacă ai opțiunea de a folosi maioneză din comerț, este ideal să pui maioneză naturală, făcută în casă.
Dacă prepari salată de boeuf pentru Revelion, adaugă și mazăre. Se spune că această legumă, la fel ca lintea și toate legumele cu bob rotund, aduce belșug și nu ar trebui să lipsească de pe masă în noaptea dintre ani.