Plantatul legumelor în grădină poate părea o muncă destul de simplă. Fie că pui semințe în pământ, fie că vei planta răsaduri, e nevoie să știi niște reguli. Spre exemplu, unele legume nu se plantează împreună deoarece recolta nu va fi deloc ceea ce ți-ai dorit.
Vecinătatea unei plante cu unele culturi poate fi benefică, însă există și situații în care poate fi un efect dăunător asupra sănătății culturilor. Acest lucru se întâmplă din cauza eliminării unor substanțe chimice de către un tip de plantă care dăunează sau inhibă creșterea alteia.
Potrivit agrointel.ro, aceste plante sunt incompatibile. Se găsesc în orice grădină și este important să se țină cont de aceste reguli.
Ceapa și mazărea – toate soiurile de ceapă și mazăre pot fi considerate inamice. De asemenea, prazul, arpagicul și ceapa decorativă inhibă creșterea mazărei. Lângă mazăre se pot planta fără probleme morcovi, castraveți, pătrunjel, guli-rabe sau napi.
Cartofii și roșiile – cauza incompatibilității este relația strânsă a acestor culturi. Atât cartofii cât și roșiile sunt din familia Solanaceae și au aceleași boli în istoria familiei. De asemenea, suferă de invazia acelorași dăunători. Atfel, cultivarea cartofilor lângă roșii va duce la un schimb nedorit de afecțiuni. Această regulă se aplică și ardeilor, vinetelor.
Ardeii și fasolea – aceste culturi devin victime ale antracnozei, o boală fungică care se manifestă prin formarea de pete negre, ulcere pe tulpina și frunzele plantelor și putrezirea fructelor. Antracnoza afectează adesea culturile de castraveți, pepene galben, dovlecei, pepene verde, zmeură, agrișe, coacăze, căpșuni. Totodată, nici mazărea nu ar trebui să fie plantată lângă ardei.
Morcovii și mărarul – nu se știe momentan dacă este un mit sau nu, însă fermierii spun cp aceste două culturi nu trebuie plantate una lângă cealaltă. Se spune că buna creștere a morcovilor este inhibată de anason și pătrunjel.
Varza și strugurii – este tot o teorie care nu a fost explicată științific. Argumentul principal este faptul că varza în apropiere de vie poate strica gustul strugurilor. Ce poți planta lângă struguri? Busuioc, oregano, mușcata sau isop, fiind plante care resping dăunătorii cu mirosul lor puternic. De asemenea, mai poți pune lângă vie mazăre, fasole, trifoi sau mure. Lângă varză poți pune mărar, mentă, mușețel, rozmarin, salvie sau cimbru.
Salata și broccoli – studiile arată că semințele de salată nu germinează bine în solul în care a fost plantat înainte broccoli sau în apropierea acestuia. Substanțele pe care broccoli le eliberează în sol inhibă plantele de salată.