Prima lună de vară este ideală pentru a planta în grădini anumite răsaduri de legume, care vor avea rod peste aproximativ două luni. Temperaturile sunt mai mari, atât ziua, cât și noaptea, și nu mai există riscul ca frigul să afecteze culturile. Lista cu legume care se plantează în iunie și ce să faci pentru a avea o cultură bogată la toamnă.
Luna iunie este ideală pentru a planta în grădini câteva răsaduri ce vor avea rod în a doua parte a verii. Legumele plantate acum se vor coace în aproximativ 50-60 de zile și fiecare jumătate a lunii iunie este potrivită pentru a sădi anumite legume. Înainte de a planta răsadurile, pământul ar trebui să fie săpat. Iată ce legume poți planta luna viitoare!
Dacă nu ai apucat să plantezi în luna mai răsadurile de roșii, ardei și vinete, o mai poți face și la începutul lui iunie. Acestea ar trebui să fie primele sădite, pentru a ne bucura de legume proaspete în august.
În prima jumătate din iunie se plantează varza de vară, varza creață, castraveții, guliile, andivele, porumbul dulce, mărarul și fasolea verde. Acestea puteau fi plantate și mai devreme, în seră sau în solar, însă dacă ai o grădină descoperită, abia acum este momentul potrivit pentru a le sădi. În a doua jumătate a lunii iunie se plantează varza pentru producție de toamnă, sfecla roșie, cartofii, fasolea.
Citește și: Legume care nu se plantează împreună. Riști să îți strici toată recolta dacă faci asta
Tot în iunie se mai plantează și conopida, varza roșie, varza de Bruxelles și broccoli. De asemenea, pe suprafețele pe care ați avut salată și ceapă verde se pot planta acum ridichi negre, fasole și castraveți de toamnă.
Citește și: Florile pe care nu trebuie să le plantezi sub nicio formă lângă legume. Îți vor distruge toată recolta
Răsadurile plantate în grădină au nevoie de îngrijire specifică, pentru a te bucura de o recoltă bogată. Prășitul este o condiție obligatorie pentru dezvoltarea ca la carte a plantelor, iar udarea trebuie să fie făcută săptămânal și chiar mai des în perioadele de secetă. De asemenea, țineți cont că legumele plantate în sere sau în solar se vor dezvolta și vor rodi mai repede decât cele plantate în aer liber.
Pentru a ajuta plantele să se dezvolte cât mai sănătos, poți apela la îngrășăminte naturale. De asemenea, dacă acestea sunt atacate de insecte sau afecțiuni precum putregaiul negru, va fi nevoie să fie stropite cu soluții chimice dedicate, pentru a nu compromite recolta.